„Kosmický oblek“ léčí v Olomouci. Speciální metodu využívají děti po mozkové obrně

Zánovní lokomoční centrum Jitrocel v Olomouci už několik týdnů poskytuje terapii TheraSuit – takzvanou léčbu v kosmickém oblečku. Pomáhá zejména dětem s dětskou mozkovou obrnou, ale i dospělým s poruchou hybnosti po úrazech.

Vybudování centra stálo dva miliony korun. Jde o první zařízení svého druhu v krajském městě a svým vybavením zřejmě i jediné v Olomouckém kraji, řekl manažer centra Stanislav Birčák. V celém Česku je podobných středisek šest. 

Metoda TheraSuit byla patentována v roce 2002 v Americe, originální obleky jsou vyráběné v USA a stojí 40 až 70 tisíc korun. Olomoucké lokomoční centrum je vybaveno třemi závěsnými rehabilitačními zařízeními, do kterých lze podle potřeby instalovat další rehabilitační techniku.

Metodu a speciální oblek původně vytvořili ruští vědci při výzkumu, jak zamezit poškozování pohybového systému kosmonautů kvůli snížené gravitaci po návratu z vesmíru. „Tato metoda byla poté v Americe rozvinuta a patentována. Jsou vytvořeny i speciální terapie, které jsou postaveny právě na používání těchto oblečků,“ řekl Birčák.

Kosmické oblečky umožňují dětem se postavit a cvičit v polohách, které jsou jim jinak nedostupné kvůli jejich postižení.
Stanislav Birčák
manažer centra Jitrocel

Na vlastní kůži jej vyzkoušela také devítiletá Eliška s dětskou mozkovou obrnou, která se tak díky němu dokázala za pomoci chodítka projít před zraky návštěvníků centra. Další možností je cvičení v 3D zařízení – kleci, která je vybavena závěsy či kladkami.

„Části oblečku jsou propojeny speciálními elastickými gumičkami, které nám pomáhají nastavit tělo co nejblíže normálu. Obleček tvoří vnější opěrnou kostru a napomáhá klientovi pohyb provést správně a co nejlépe. Pohyb je tak plynulejší a koordinovanější,“ popsala fyzioterapeutka Iva Minaříková.

Rehabilitační centrum Jitrocel (zdroj: ČT24)

Nestátní zdravotnické rehabilitační zařízení Jitrocel vzniklo v roce 2012. Poskytuje služby zejména dětem s dětskou mozkovou obrnou. Sídlí v areálu v Mozartově ulici, kde má zázemí i dětský stacionář a speciální škola.

Centrum má 50 klientů a podle Birčáka má kapacitu ještě pro stejný počet klientů, kterým může poskytnout speciální neurorehabilitační intenzivní pobyt. Jitrocel je součástí skupiny Jitro, zřizovatelem je stejnojmenná nezisková organizace.