Špičková brněnská klinika za miliardy slaví pět let. Už bez dluhů a s odborníky z celého světa

Přesně před pěti lety, 12. října 2012, se v areálu fakultní nemocnice u Svaté Anny otevřela nová budova plná špičkového vybavení. Kromě neurologické a kardio-angiologické kliniky, kliniky zobrazovacích metod nebo krevní banky tu sídlí taky špičkové lékařské a výzkumné centrum ICRC.

Jen ve výzkumných týmech pracuje zhruba 300 lékařů a vědců z devatenácti zemí světa.

Vedoucí lékař koronární jednotky Ota Hlinomaz pracuje u svaté Anny už skoro 30 let. Většinu času strávil v prostorách starých budov. To se vznikem centra změnilo. „Získali jsme přístroje, o kterých se nám dřív nesnilo,“ uvedl Hlinomaz.

Vše je tu pod jednou střechou, sály, jednotlivá oddělení, ale také prostory pro výzkum. Výsledky za pět let: 5 přihlášek o patent na léčiva i přístroje, 15 mezinárodních ocenění, celkem 25 výzkumných týmů.

Pět let ICRC v Brně (zdroj: ČT24)

„Za těch 5 let se podařilo vyprodukovat přes 1200 odborných publikací v časopisech, které jsou velice vážené a citované na pracovištích po celém světě,“ řekla Irena Krontorád Koutná z centra.

V roce 2015 byla otevřená další část budovy, mimo jiné s heliportem a urgentním příjmem. Pro pacienta to znamená, že pokud ho sem přepraví vrtulník, rovnou ho tu přijmou, absolvuje zde veškerá vyšetření a operace a rovnou tu zůstane i na oddělení.

Fungování kliniky bylo přitom zpočátku komplikované. Už samotná stavba kliniky se protáhla kvůli stížnostem sousedů i problémům s financováním. Klinika měla původně stát asi 2 miliardy korun. Konečný účet byl ale vyšší, a to 5,5 miliardy.

Nemocnice u Svaté Anny, pod kterou centrum spadá, musela navíc každý rok platit Američanům z kliniky Mayo poplatek 2 miliony dolarů ročně za jejich know-how. Ze splátek se stal 40milionový dluh, který nakonec zaplatil stát.