Podvodníci nabízeli seniorům krém za korunu. Pak po nich vymáhali čtyři a půl tisíce

Krajský soud v Ostravě ve středu odročil případ společnosti Streemsun a jejího obchodního zástupce Jana Morára. Obžalovaný, který podle obžaloby vymáhal kvůli krému za jednu korunu od převážně starších lidí tisícinásobné částky, totiž k hlavnímu líčení nepřišel. Údajně má zdravotní problémy.

„Klienta musím omluvit. Má zdravotní problémy, které ještě blíže nespecifikoval. Předpokládám, že soudu dodá nemocenský lístek,“ uvedl advokát obžalovaného Morára.

„Soudkyni to rozlítilo a obžalovanému vzkázala, že pokud v nejbližší době nebude mít potvrzení od lékaře, okamžitě na něj vydá zatykač a bude rozhodovat o vazbě,“ zjistil na místě redaktor České televize Jiří Loučka. Jednání nakonec soudkyně odročila na 20. listopadu.

Podle obžaloby firma patří k takzvaným šmejdům, tedy společnostem, které se zaměřují na podvádění seniorů. Především těm brigádníci nabízeli za jednu korunu krém na křečové žíly a požadovali po nich podepsání několika listin. Na jejich základě pak vymáhali poplatky 4650 korun.

Obžalovaný se měl dopustit pokusu trestného činu podvodu. V případě prokázání viny mu hrozí až desetiletý let.
Lucie Olšarová
mluvčí, Krajský soud Ostrava

Státní zástupce je přesvědčen, že firma Streemsun a její obchodní zástupce Jan Morár podvedli či se pokusili podvést téměř 1300 lidí, převážně důchodce. Brigádníci jim na různých místech Moravskoslezského a Olomouckého kraje v roce 2011 nabízeli za korunu krém na křečové žíly. Podmínkou bylo podepsání dokumentu, o kterém tvrdili, že jde jen o předávací protokol. Ve skutečnosti šlo o souhlas se členstvím v klubu a zaplacením aktivačního poplatku 4650 korun.

„V okamžiku, kdy uběhla splatnost, společnost dotyčné osoby vyzvala k uhrazení dluhu. Výzvy podepisoval obžalovaný. Ten byl podepsaný i na smlouvách,“ řekl státní zástupce. Původně byl podle něj stíhaný i jednatel společnosti, který již zemřel. Žalobce také uvedl, že část klientů se zalekla a údajný dluh zaplatila.

„Celkem zaplatili částku okolo 490 000 korun,“ řekl. Dalších více než pět milionů korun podle něj po konzultacích s policií a advokáty zaplatit odmítli.