Policii nahradí myslivci. Začne odstřel divočáků i v červené zóně

Na Zlínsku začnou platit nová veterinární opatření kvůli africkému moru prasat. Státní veterinární správa od pondělí povolí odstřel divočáků v nejvíce zamořené oblasti, v červené zóně. Počet uhynulých divočáků, u kterých byl potvrzen nebezpečný virus, zůstává už 14 dnů na počtu 97 případů.

Státní veterinární správa dnes jednala s pracovní skupinou, ve které jsou jak zástupci ministerstva zemědělství, tak i myslivci. Podle ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda budou už od pondělí platit veterinární opatření týkající se lovu divokých prasat v zamořené oblasti, stejně jako dosud platné zákazy vstupů do lesů, na pole a na polní cesty.

Dodržování těchto zákazů ale bude nově hlídat myslivecká stráž.

Nová opatření proti moru prasat (zdroj: ČT24)

Ta bude mít za úkol tzv. červenou zónu intenzivně hlídat, protože se v ní bude moci střílet. Z každého mysliveckého spolku mají bý vytipováni asi 3 lovci, kteří budou za přísných podmínek divočáky střílet.

Předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeněk Hluštík považuje povolení odstřelu divočáků v takzvané červené zóně za nutný krok. „Už to asi mělo být dříve. Dosud to bylo jen čekání na den, kdy prase proběhne přes elektrické ohradníky a roznese nemoc dál,“ řekl Hluštík. Odstřelu by se podle něj měli účastnit zkušení myslivci, kteří pravidelně chodí do terénu a černou zvěř loví dlouhodobě.

Možný odstřel už dříve avizoval hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Ten také potvrdil, že kraj nebude mezi myslivce distribuovat chladicí boxy. Tato zařízení měla sloužit k uchovávání divočáků zastřelených v oblasti, kde se dosud africký mor prasat neobjevil.

Myslivecké spolky totiž o boxy nemají zájem. Stanovené podmínky, které by používání boxů umožnily, jsou totiž podle myslivců příliš přísné. Dál ale platí odlov divokých prasat do odchytových klecí.

Hejtman Čunek vysvětluje nová opatření proti moru (zdroj: ČT24)