Ve Štramberku chtějí těžit vápenec o sto metrů níže. Část obyvatel regionu je proti

Někteří obyvatelé Štramberka mají obavy z dalšího rozšíření těžby vápence v tamním lomu. Záměr je součástí plánu sanace a rekultivace, o jehož schválení žádají město těžaři. Do budoucna chtějí těžit až do hloubky zhruba sto metrů pod současnou úrovní.

Pravidelný odstřel vápence v lomu cítí i lidé v nedalekých domech. Ve dvou domech ve Štramberku zatím těžaři jako vždy měří sílu otřesu. „Dneska jsme naměřili 1,27 milimetru za sekundu, je to v normě,“ sdělil Petr Skoček, pracovník firmy Kotouč Štramberk.

„Podle obyvatel domů z blízkosti lomu ale síla odstřelů v normě není,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová s tím, že se na jednom z domů na řadě míst objevují větší či menší praskliny. Starosta Štramberka David Plandor (SNK – Změna pro Štramberk) upozorňuje na možný další problém, který by mohl nastat v souvislosti s prohloubením těžby. „Vzhledem k tomu, že žijeme v době, kdy je zásadní problém s vodou, veškeré studny by mohly být tímto zásahem ohroženy,“ míní.

Podle Josefa Juráka, ředitele společnosti Kotouč Štramberk se hladina vod v regionu pravidelně kontroluje. „Do dnešního dne se stav nezměnil, tudíž obavy jsou neoprávněné,“ dodal. Rizik je ale třeba podle štramberského zastupitele Petra Tůmy víc, zmiňuje například podzemní zásobník plynu, jemuž by se nově těžba přiblížila.

Lom má být prodán

Podle státní báňské správy lom teď mění majitele. To ale na rozhodnutí správy o další činnosti lomu nemá nic měnit. „Pokud dostaneme žádost o povolení hornické činnosti, tak se musíme chovat podle toho, jak nám ukládá zákon, to znamená nestranně,“ sdělil Bohuslav Machek, mluvčí Státní báňské správy.

Firma zatím může těžit ještě 30 metrů do hloubky. Zda jí Štramberk povolí dolovat i hlouběji, o tom se bude příští týden debatovat na jednání zastupitelů.

Společnost Kotouč Štramberk je známý výrobce stavebních materiálů (vápno, hydrát), surovin k odsiřovacím procesům v tepelných elektrárnách, teplárnách a surovin pro hutní a chemickou výrobu a cukrovary. Mezi hlavní výrobní náplň firmy patří dolování vápence.