Mozaiky lednického minaretu vidělo jen pár stovek lidí. Je nutná rezervace a vstupné je vysoké

Restaurované tapety v čínském salónu nebo prohlídka knížecích apartmánů. Nejen kvůli tomu už letos do lednického zámku dorazilo téměř tři sta padesát tisíc návštěvníků. To je zhruba o deset tisíc víc než loni. Do opravených salónků v minaretu, které se otevřely po pětadvaceti letech, jich přišlo zhruba pět stovek. Prohlídka se totiž musí dopředu rezervovat a vstupné stojí dvě stě korun.

Výhled z prosluněných ochozů lednického minaretu si denně nenechají ujít stovky lidí. Schody na rozhlednu jsou i v září otevřené denně kromě pondělí, brána v prvním patře ale už jen o víkendech. Letos opravené orientální salónky ale vidělo zhruba jen pět set návštěvníků za celou sezónu.

Salonky totiž pojmou maximálně patnáctičlennou skupinu. Dopředu je navíc nutná rezervace. „Rezervace je nutná proto, abychom právě omezili ten velký nápor návštěvníků. V hlavní sezoně provázíme i bez rezervace každou hodinu,“ řekla kastelánka Státního zámku Lednice Ivana Holásková.

Větší nápor návštěvníků by prostory neunesly

A další důvod je cena. Prohlídka osmi salónků vyjde na dvě stě korun. „Cenu jsme stanovili takovou, abychom vyloučili ty návštěvníky, kteří jsou jenom polykači okruhů, a nechali místo pro ty skutečné zájemce,“ vysvětlila kastelánka Ivana Holásková. Nízká návštěvnost zrekonstruovaných prostor minaretu s mozaikovými podlahami proto kastelánce nevadí. Prostory by podle ní určitě neunesly tak obrovský nápor jako je na zámku.

Rekonstrukce minaretu pokračuje

Rekonstrukce celého minaretu vyjde asi na třicet osm milionů korun. Dokončit ji chtějí příští rok, kdy přijdou na řadu opravy fasády přízemí a kamenné podesty. „Mělo by dojít i k památkové obnově nádherného prostoru pod katakombami, měly by být obnoveny drobné stavby v parku jako je maurský dům, ovčárna, odbahnění rybníků,“ řekla Ivana Holásková.

  • Rekonstrukce:
    2007 – začátek generální opravy (předpokládaný celkový rozpočet 30 milionů korun)
    2010 – na opravy vyčerpáno 8 milionů korun
    2013 – opravy střechy, dřevěných konstrukcí, oken a vstupních dveří (4 miliony korun)
    2014 – oprava kamenné výzdoby na fasádě, fresky a mozaiky uvnitř minaretu (14 milionů korun)
    2016 – opravy mozaikových podlah ( 7 milionů korun)
  • 2018 - dokončení rekonstrukce (5 milionů korun)

Na rozsáhlou obnovu celého zámeckého parku potřebují zámečtí správci dvě stě milionů korun. Jestli na takovou dotaci z evropských fondů dosáhnou, bude jasné do konce září.