Renesanční zámek nezískal podvodník. Teď ho Oslavany začaly opravovat

Renesanční zámek v Oslavanech se dočká kompletní rekonstrukce. Stavební práce začaly poté, co se městu podařilo vyhrát dlouholetý spor s podnikatelem Jiřím Tomkem. Ten chtěl budovu i pozemky získat za pomoci falešného rozhodčího nálezu.

První na řadu tak přišla oprava střechy, která je v havarijním stavu. Práce by měly skončit v listopadu. Zároveň se začalo opravovat podzemí, kde vznikne lapidarium. V něm budou exponáty i z jiných lokalit v okolí Brna. Lapidarium by mohlo být přístupné na podzim příštího roku.

Celková rekonstrukce zámku ale bude trvat roky. Podle plánů radnice se na opravené nádvoří zámku budou moci lidé podívat do pěti až šesti let. 

Za podvod do vězení

Město mohlo zámek začít opravovat až poté, co skončily soudní spory. Část zámku měl totiž v minulosti pronajatou podnikatel Jiří Tomek. Ten ale přestal platit nájem a město mu vypovědělo smlouvu.

Oslavany opravují zámek (zdroj: ČT24)

Tomek se ale rozhodl, že se renesančního zámku nevzdá. Inspiroval se případem z první republiky, kdy se podvodník Harry Jelínek pokusil prodat americkým podnikatelům Karlštejn. Se známým vyrobil falešný rozhodčí nález, podle kterého nejen zámek, ale i veškeré budovy a pozemky města patřily jeho firmě.

Promyšlený podvod zhatila obezřetnost katastrálních úředníků a rychlé právní kroky oslavanské radnice.

Majetek odblokoval soud

Oslavany před pěti lety v soudním sporu zvítězily a zámek získaly zpět. V trestním řízení byli později Jiří Tomek i samozvaný rozhodce Vladimír Korunka odsouzeni k vězení. Do rozhodnutí soudu ale radnice nemohla se stamilionovým majetkem nijak nakládat.

Zámek se nyní dostal do programu záchrany památek.