Kvůli suchu bude zřejmě muset Povodí Moravy odstavit některé vodní elektrárny

Vodní elektrárna Nové Mlýny funguje na třetinu výkonu (zdroj: ČT24)

Kvůli nedostatku vody v jihomoravských přehradách a nádržích budou vodohospodáři zřejmě muset vypnout některé vodní elektrárny. Pokud je hladina příliš pod normálem, nesmí se voda přes elektrárny vypouštět. Zatím v regionu Povodí Moravy už odstavili elektrárnu v Těšově. Reálně to ale hrozí i u dalších.

Vodní elektrárna u nádrže Nové Mlýny funguje zhruba na třetinu svého maximálního výkonu. Z možných třiceti kubíků jí za sekundu proteče jenom deset. Hladina vody v nádrži je oproti normálu zhruba o osmdesát centimetrů nižší. Vody proto do elektrárny musí přitékat jen omezené množství. „Momentálně je nastavený průtok na nějakých 57–58 procent,“ ukazuje strojník elektrárny Nové Mlýny Jiří Hájek.

Aby mohl strojník nastavit stoprocentní průtok, muselo by výrazně a dlouhodobě pršet. Jestli se to nestane, přestane naopak elektrárna možná fungovat úplně. „Je možné, že v situaci, kdy ta situace bude takto nepříznivá, v řádu jednoho dvou týdnů, bychom malou vodní elektrárnu na Nových Mlýnech odpojili,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

A podobně by to mohlo dopadnout i u jiných malých elektráren, které Povodí Moravy spravuje. Zatím je úplně odstavená pouze ta v Těšově, zbývajících čtrnáct elektráren ještě funguje.

Vodní elektrárny Povodí Moravy
Zdroj: ČT24

Elektrárna ve Vranově pracovala na plno naposledy na jaře

Na nule byl ve čtvrtek odpoledne i výkon elektrárny ve Vranově nad Dyjí, kterou provozuje energetická společnost Eon. V jedenáct hodin ji musel správce vypnout. Za tři hodiny jí totiž proteklo maximální povolené množství vody, které elektrárně stanovuje vodoprávní úřad. Limit je i tady kvůli nízké hladině vody v přehradě snížený. „Teď jsme šest metrů pod stavem, takže jedeme na ten výkon daný pro tu danou hladinu, to znamená 4,4 MW. Optimální výkon by byl 6 MW,“ řekl správce elektrárny Karel Maurer.

Na plný výkon elektrárna fungovala naposledy letos na jaře a vrátit by se k němu mohla snad zase na podzim. Opět ale bude záležet na počasí.

Elektrárna v Kníničkách je po deseti měsících odstávky

Po deseti měsících odstávky se v těchto dnech naopak vrací do provozu vodní elektrárna u Brněnské přehrady. Modernizací procházela posledních sedm let. Teď po jejich skončení má o deset procent větší výkon a pokryla by celoroční spotřebu asi tří tisíc domácností. Elektrárna dodává energii do sítě zejména ve špičkách, kdy lidé odebírají nejvíc elektřiny. I tady je ale poznat sucho. Kvůli němu je elektrárna v provozu jen dvě a půl hodiny denně. Když je vody dost, dokáže vyrábět i nonstop.