Na jihu Moravy mizí sady a zahrádky. Broskvoní je polovina než před třemi lety

Na jihu Moravy ubývá sadů. Za tři roky jejich výměra klesla o čtvrtinu. Nejrychleji mizí broskvoně. Plocha, na které se pěstují, klesla v Jihomoravském kraji od roku 2014 o polovinu. Zmenšování sadů se ale týká všech ovocných stromů.

Letos má navíc řada pěstitelů problémy kvůli jarním mrazům následovaným dlouhým obdobím sucha.

Jak pěstitelé obnovují nebo ruší sady sleduje Petr Boleloucký z registru, který spadá pod Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Statistiky úbytek sadů potvrzují – z necelých čtyř tisíc hektarů v roce 2014 došlo k poklesu  na tři a půl tisíce před dvěma lety a pak na 2973 hektarů letos.

Měnily se zákony, přišly mrazy i sucho

Za pokles podle něj může změna legislativy i to, že se ovocnářům už některé druhy prostě nevyplatí. „Největší pokles je u sadů broskvoní, které nebyly podsazovány, protože se pěstitelům ta podsadba už nevyplatila,“ uvedl Boleloucký.

Na jihu Moravy mizí sady (zdroj: ČT24)

Společnost Agrosad u Velkých Bílovic tak zmenšila plochu broskvových sadů ze čtyřiceti hektarů na tři. Místo broskví tady teď roste kukuřice. Podle jednatele Jaroslava Pálky nemohla firma konkurovat levnějšímu ovoci z jihu Evropy.

Podobná situace je i u zahrádek. Nejčastěji lidé o své pronajaté zahrádky přichází proto, že musí uvolnit místo plánované výstavbě. Ať už jde o rodinné domy, různé restaurace nebo zázemí pro sportovce. Jen na jižní Moravě se dá takových případů najít hned několik.

Zahradkářů ubývá, zahrádky nahrazují stavby

Zatímco v roce 1991 zahrádky zabíraly přes 25 tisíc hektarů plochy, o deset let později to bylo už jen necelých 19 tisíc. V roce 2015 pak už zahrádky byly jen na devíti tisících hektarech.

V Kuřimi na Brněnsku už o své zahrádky lidé přišli. Ještě loni v těchto místech pěstovali zahrádkáři zeleninu, teď už tu dělníci staví novou sportovní halu.

Události: Zemědělce trápí sucho (zdroj: ČT24)
Předseda ovocnářské unie: Sady před mrazy prakticky neochráníme (zdroj: ČT24)

„Zahrádky tady byly několik desítek let, ale celou dobu bylo toto území vedeno jako rezerva pro rozvoj sportovního areálu. Takže zahrádky byly věcí dočasnou,“ řekl starosta Kuřimi Drago Sukalovský.

A stejný osud čeká i zahrádkářkou kolonii ve Vyškově – kvůli novému parkovišti a vysokorychlostní dráze na Přerov. Ve Vyškově ale mají lidé možnost pronajmout si zahrádku novou.