Ministerstvo posílá miliony na jih Čech. Vzniknou čistírny vody i třešňový sad

Pět jihočeských obcí dostane od ministerstva přes 17 milionů (zdroj: ČT24)

Pět jihočeských obcí získalo 17,3 milionu korun z Národního programu Životní prostředí. Peníze půjdou především na domácí čistírny odpadních vod. Lety na Písecku ale například dotaci použijí na obnovu třešňového sadu.

Souhlas s poskytnutím dotace na domovní čistírny odpadních vod, nové podzemní zdroje pitné vody nebo obnovu zeleně předal jihočeským obcím ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

„Jihočeské obce jsou velmi pravděpodobně nejlépe připravené. Asi víc cítí, že problém tady je. Starostové říkají, že čekali na to, až to někoho napadne. Nic podobného dřív nebylo, obce byly odkázány pouze na operační program životní prostředí, který je administrativně náročnější. A protože v menších obcích nemá starosta kolikrát ani sekretářku, vymysleli jsme programy na klíč především pro menší obce,“ řekl ministr.

900 obyvatel bude mít kvalitnější vodu

Z dotací vznikne v jižních Čechách 162 domovních čistíren, zlepší se tak kvalita vody pro 900 obyvatel obcí Albrechtice nad Vltavou, Běleč, Dvory nad Lužnicí, Košín a Vilice. Albrechtice za osm milionů zvýší čistotu podzemních a povrchových vod, vybudují soustavy domovních ČOV. Odpadní vody z tého obce totiž znečišťují vodní nádrž Orlík.

Některé projekty slouží i k zadržení vody v krajině a podle Brabce také pozitivně ovlivní erozi půdy. Lety na Písecku, známé protektorátním koncentračním táborem pro Romy, například za milion korun obnoví třešňový sad s rozlohou 1,7 hektaru, a tím i historický ráz krajiny. Bude zde kolem 200 stromů, vysadí se nově 76 třešní a 19 listnatých stromů.

Lety
Zdroj: ČT24

„Třešňovka se několik desítek let neobnovovala, nesekalo se tam určitě třicet let. Je to zarostlé bezem, stromy jsou ve špatném stavu. Některé se odstraní, některé se prořežou, vysadí se nové,“ poznamenala starostka Blanka Hlavínová (Nezávislí).

V sadu se upraví i 5700 metrů čtverečních trávníku. „Všichni jsme tam dřív chodili randit, teď se tam nedostane nikdo,“ dodala starostka. Věří proto, že lidé začnou opět chodit na třešně i odpočívat. „Je to na vyvýšeném místě, opravdu krásný výhled na celou vesnici,“ dodala.

Ministerstvo rozdělí 100 milionů

Peníze ale pomohou i v jiných krajích. Český Rudolec na Jindřichohradecku například vyřeší novým zdrojem podzemní vody akutní nedostatek kvalitní pitné vody pro obyvatele tří částí obce. Hříšice získají prostředky na průzkumný vrt pro zásobování pitnou vodou, obec Velký Rybník revitalizuje zeleň.

Národní program Životního prostředí má v této výzvě připraveno celkem sto milionů. 16 obcí dosud požádalo o téměř 72 milionů. Žádosti lze podat do konce listopadu.