Na dvou adresách v centru Brna se otevřou kasina. Zastupitelé jim dali zelenou

Brněnští zastupitelé rozhodli o zmírnění zákazu hazardu a povolení živých her ve městě. I přes nesouhlas části opozice schválili ve dvou lokalitách městské části Brno-střed hraní například rulety nebo pokru. Automaty zůstávají v Brně zakázané na celém území města.

V červnu se znovu na dvou adresách v centru Brna rozběhnou rulety a zachřestí žetony v kasinech. Dosud tam platil úplný zákaz hazardu. Teď bude platit jen pro automaty. Ruletu a karty zatím bude možné hrát v kasinech v hotelu Grand v Benešově ulici a v hotelu International v Husově ulici, které si podaly žádost. Po několika letech je to první zmírnění zákazu hazardu.

Dva hotely v Brně, kde se znovu otevřou kasina
Zdroj: ČT24

Ruleta není podle zastupitelů takové zlo jako automat

Zastupitelé dvě výjimky schválili i přes nesouhlas opozice. Pro změnu vyhlášky bylo 31 zastupitelů, sedm bylo proti a 13 se zdrželo. Pro návrh nehlasovali například někteří politici z koaliční Strany zelených nebo TOP 09. „Pokud přijede zahraniční host a ubytuje se v jednom nebo druhém hotelu a půjde si večer zahrát ruletu nebo poker, tak mě to neuráží a myslím si, že z hlediska negativního vlivu na obyvatelstvo města to má nulový vliv,“ vysvětlil primátor města Brna Petr Vokřál (ANO).

Podobně mluví i Hollan, který je považovaný za jednoho z největších odpůrců hazardu a po svém nástupu do funkce náměstka se zasloužil o úplný zákaz automatů. „Živá hra je něco jiného než automaty. Je to neporovnatelné a živá hra nemá patologické dopady na společnost,“ řekl Matěj Hollan (Žít Brno).

Podle opozice je to krok dopředu pro hazardní lobby

Opozice s tím ale nesouhlasí. „Neměli bychom se vracet zpátky do situace, než byla nulová tolerance,“ řekl Martin Říha (KSČM). Bývalý primátor Roman Onderka (ČSSD) řekl, že se tím hazardní lobby byznys posouvá o krůček dopředu. „Příště nebudou chtít jen dvě kasina, ale více kasin a po nich přijdou automaty,“ poznamenal Roman Onderka. Na čem se opozice i koalice shodnou je naprostý zákaz takzvaného tvrdého hazardu, například automatů. Ty už se do města vrátit nemají.

Požádat si mohou i další kasina

Automaty jsou v Brně zakázané na celém území od roku 2015. Podat žádost o provoz živých her teď může v Brně-střed kdokoliv, musí ale splnit podmínky vymezení lokalit pro provoz kasin, které Brno nedávno schválilo. Patří k nim třeba to, že nesmí být v takzvaných vyloučených lokalitách, v historickém centru, vedle škol nebo chráněných budov.

Radnice Brno-střed se snažila udělit výjimku dvěma kasinům v hotelích několikrát. Magistrát na to ale nechtěl přistoupit s ohledem na stanovisko antimonopolního úřadu, podle kterého by povolení kasina pouze na některých adresách nemuselo být v souladu se zásadou nediskriminace. Proto městská část původní záměr udržet zákaz v celé části a udělit dvě výjimky změnila na povolení živých her při dodržení pravidel magistrátu.

Obce v okolí Brna na hazardu vydělávají

Na brněnském boji proti hazardu teď navíc vydělávají v jeho okolí. Jedno kasino vzniklo například na podzim minulého roku v Popůvkách u dálnice D1. Obavy ze zvýšené kriminality se za tři čtvrtě roku podle zdejší starostky nevyplnily. Patnáctimilionový rozpočet obce se navíc od podzimu rozšířil o skoro devět milionů korun. „Rozhodli jsme se, že využijeme ty peníze na výstavbu víceúčelové haly, kterou bychom chtěli umístit ve staré části sportovního areálu,“ řekla starostka Popůvek Miluše Červená.

Kolik vydělávají na hazardu obce v okolí Brna
Zdroj: ČT24

Podobně mluví i další starostové. V Jiříkovicích z peněz od kasin postaví novou tělocvičnu, v Modřicích jdou na dotace místním spolkům, organizacím a charitě. Dvě adresy pro kasina naopak žádný přímý příjem nepřinesou Brnu. Peníze z živých her totiž putují do státního rozpočtu.