Slavnosti svobody v Plzni: Letos se vrací přehlídka historické techniky Convoy of Liberty

Convoy of Liberty se vrací na Slavnosti svobody (zdroj: ČT24)

Slavnosti svobody v Plzni, které patří k největším oslavám konce druhé světové války v Česku, letos po roční pauze opět nabídnou nejoblíbenější a nejatraktivnější část programu ‒ velkou přehlídku vojenské historické techniky Convoy of Liberty. Organizaci letos přebírá přímo město a radnice se dohodla s vojenskými kluby, že převezme právě i pořádání konvoje. Loni přehlídka nebyla, což vedle dalších bodů vedlo k přestřelkám mezi pořadateli a vojenskými historickými kluby.

Koncept letošních oslav, které se budou konat od 5. do 8. května, už schválila rada města. „Plán Slavnostní svobody i pravidla konvoje schválila rada města, takže je zjevné, z čeho se bude vycházet,“ dodává náměstek primátora Martin Baxa (ODS). 

Ani letos ale nebude hotový nový pomník Díky, Ameriko!, kde se vždy konal hlavní pietní akt slavností. Kvůli špatnému technickému stavu město loni vysoké žulové kvádry pomníku odstranilo, náhrada však zatím není hotová. Pietní akce se tak bude netradičně konat u památníku generála Pattona na Klatovské třídě.

Vlnu nevole loni vyvolal i sovětský tank

Loni vyvolalo bouři nevole také rozhodnutí, že se neuskuteční přehlídka vojenské historické techniky Convoy of Liberty. Organizátor akce Michal Kindl to komentoval tak, že už mu docházejí nápady, jak přehlídku oživit. Další se proto měla konat až v roce 2020, v době kulatého výročí. Po roční pauze ale v letošním roce konvoj opět bude.

Dalším sporným bodem se loni stala rekonstrukce tankové bitvy, do které se měl zapojit i sovětský tank. Jenže Plzeň rudá armáda neosvobodila. Kindl sice namítal, že bitva nemá být rekonstrukcí skutečné události ‒ v Plzni ani neproběhla žádná bitva mezi Američany a Němci – po výhrůžkách ale Kindl bitvu odvolal.

Vojenský tábor, country hudba i přehlídka pouličního občerstvení

Letos ale přebírá organizaci oslav město a ujme se i tradičního konvoje. Celé oslavy proběhnou ve městě na více místech. V parku za řekou za OC Plaza bude vojenský historický tábor americké armády, jak to Plzeň zažila v květnu 1945. Samostatná část kempu bude představovat stanový tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva (RAF).

obrázek
Zdroj: ČT24

V amfiteátru bude hudební scéna folkové a country hudby. V Pobřežní ulici nabídne další tábor současnou americkou armádu. Tradiční kemp, letos zaměřený na americkou 2. pěší divizi, která slaví 100 let od vzniku, bude v Proluce v Křižíkových sadech. V části sadů se lidé prostřednictvím projektu oživené historie přenesou do atmosféry Plzně v květnu 1945.

Na náměstí bude hlavní hudební scéna a nedělní dojezd konvoje, v DEPO2015 bude přehlídka amerického pouličního občerstvení a na spodním parkovišti prezentace Armády ČR.

V Domažlicích nebude vojenský historický kemp

Změny čekají také oslavy konce 2. sv. války v Domažlicích. Historický vojenský kemp, který tam provázel každé oslavy, letos organizátoři odřekli. Místo něj dali přednost jiné akci k výročí heydrichiády.

Radnice pak uvažovala o kempu představujícím současnou americkou armádu. Nakonec pozvala skutečné vojáky z americké základny, kemp proto úplně zrušila. „Asi by nebylo úplně vhodné, aby se po městě pohybovali skuteční vojáci i vojáci, kteří si na ně budou v tu chvíli jen hrát,“ vysvětluje starosta města Miroslav Mach (STAN).