Bohumín už ví, co s odpadem. Stávající úložiště se promění v zatravněné kopce

Obce a města reagují na změny odpadového hospodářství (zdroj: ČT24)

Města v celé republice čekají v následujících letech velké změny ve svozu odpadu. Podle novely ministerstva životního prostředí by do roku 2024 měl zcela skončit svoz komunálního odpadu na skládky. Místo toho se budou odpadky recyklovat a spalovat. Města proto nyní schvalují plány, jak s odpady v následujících letech nakládat. Třeba v Bohumíně už radní novou koncepci schválili.

Na městské skládce v Bohumíně ročně skončí přes 11 tisíc tun odpadu, který vyprodukuje zhruba 20 000 obyvatel. Poslední by sem měl dorazit v roce 2024. „Následovat pak bude plošný zákaz skládkování, platný pro všechna města. A stávající úložiště se začnou proměňovat v zatravněné kopce,“ uvedl redaktor České televize Petr Mecner.

„Dojde k takzvané rekultivaci, což můžeme vidět na té části za námi, kde vlastně odborná firma skládku zrekultivuje, skládka se zatravní a následně se udržuje po určitou dobu,“ sdělil Martin Rajnošek, vedoucí odpadového hospodářství z firmy BM Servis Bohumín. Samosprávy musí do budoucna počítat se zvýšenými náklady na likvidaci komunálního odpadu, sdělil místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Cena za jednu tunu odpadu, který skončí tady na skládce, se nyní pohybuje okolo 500 korun. Po roce 2024 by se tak částka mohla zvýšit až několikanásobně.

Nová koncepce počítá s úplným koncem skládkování, mnohem více by se mělo recyklovat a také využívat spaloven. Ty jsou nyní v celé republice čtyři – jedná se o Prahu, Liberec, Brno a od loňského roku Plzeň. Vznikat by proto měly další – pravděpodobně i tady v Moravskoslezském kraji, kde dosud žádná není.

Momentálně se v České republice třídí měně než 30 % komunálního odpadu. Podle plánů EU by tento podíl měl vzrůst ve všech členských státech do roku 2030 na 60 až 65 %.

Brabec: Nové odpadové zákony asi nestihneme

Nové odpadové zákony se už v tomto volebním období přijmout nejspíše nestihnou. Připustil to ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), jehož úřad na nové legislativě pracoval. Legislativní rada vlády totiž dříve doporučila kabinetu, aby návrhy zákonů vrátil ministerstvu k dopracování.

„Zákony bychom určitě byli schopni dopracovat a předložit je ještě této sněmovně, ale nemůže být cíl si jen udělat čárku, už dnes víme, že času je málo,“ konstatoval ministr.

Klíčové změny v souladu s programovým prohlášením jsme ale prosadili, tvrdí. Připomněl například ve stávajícím zákonu zákaz skládkování materiálově využitelného a recyklovatelného komunálního odpadu po roce 2024, povinné třídění bioodpadu a kovů a schválení nového plánu odpadového hospodářství. Postupně se podle Brabce také zavádí v obcích systém PAYT, tedy „platíš tolik, kolik vyhodíš“.

Po nové odpadové legislativě volají odborníci mnoho let a vláda ve svém programovém prohlášení i slíbila, že ji do poloviny loňského roku připraví. MŽP pracovalo na novele zákona o odpadech a zcela novém zákonu o výrobcích s ukončenou životností dva roky.

Vládní legislativní rada ale posuzovala zákony od loňského podzimu čtyřikrát. Přesto k nim stále trvá téměř 50 zásadních rozporů s různými připomínkovými místy a pět právních připomínek, mimo jiné k nedostatečně zpracovaným dopadům zdražení poplatků za odpady pro občany.

Za úspěch Brabec považuje vyhlášené výzvy z operačního programu, ze kterých si obce i města mají do roku 2020 možnost požádat o dotace na zkvalitnění systému odpadového hospodářství až 13 miliard korun.