Celnice zmizely, na Karlovarsku policisté hlídají hranice z kontejneru

Události ČT: Celnice zmizely, policisté využívají kontejner (zdroj: ČT24)

Nedávné policejní kontroly na hranicích s Bavorskem ukázaly, že v případě opětovné potřeby působení tu nemají policisté komfortní zázemí. Bývalé celní budovy stát nechal po vstupu do Schengenu zbourat, nebo je prodal. V chladném počasí si tak policisté museli vystačit s mobilní kanceláří v plechovém kontejneru.

Policisté se v něm mohli převléci, popřípadě jim kontejner poskytl také zařízení k ohřátí potravin. „Tento kontejner je jediný, který krajské ředitelství policie Karlovarského kraje vlastní,“ podotýká krajská policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Bývalé celnice šly buďto k zemi, nebo je převzaly kraje a města či podnikatelé. „Udržování trvalé infrastruktury, to znamená včetně budov, by odporovalo zásadám hospodárného nakládání se státním majetkem,“ vysvětluje Ondřej Krátoška z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Německo a Rakousko své celnice stále spravují

Na německé straně si bývalé hraniční budovy na většině přechodů stát nechal a spravuje je Spolkový úřad pro nemovitosti. A podle ministerstva vnitra existuje v rámci nové smlouvy o policejní a celní spolupráci s Německem i možnost provádět kontroly na jeho území.

Obdobná spolupráce už dlouho funguje například na hranicích s Rakouskem. Policisté z obou zemí tu slouží společně v Drasenhofenu nedaleko Mikulova. Ministerstvo vnitra ale přesto dál počítá hlavně s nasazením obytných kontejnerů.