Brno láká nové Brňany. K přehlašování bydliště se ale lidé příliš nemají

O miliardu více by mohlo Brno získat každý rok, kdyby si do něj přihlásili trvalé bydliště všichni, kdo v městě dlouhodobě žijí. Magistrát totiž zjistil, že trvalý pobyt v moravské metropoli nemá zhruba každý devátý její obyvatel. Město chce příští rok spustit kampaň, která k přihlášení naláká. Prvním krokem je příspěvek na roční jízdenku pro ty, kdo platí v Brně poplatek za odpady.

Marcela Vykydalová nejdříve přijela do Brna jen studovat, nakonec si ale v něm našla i zaměstnání a rozhodla se zůstat. Ke změně trvalého bydliště ji ale po šesti letech přesvědčila až nabízená sleva na roční jízdenku. „Uvažovala jsem nad tím dlouho, protože mám v plánu v Brně zůstat a sleva se mi vyplatí,“ vysvětlila Vykydalová.

K přepisu bydliště stačí, aby na úřad donesla nájemní smlouvu. Poté, co úřad všechny údaje ověří, zaplatí správní poplatek padesát korun. O patro níž si pak musí zajít požádat o občanský průkaz s novou adresou.  

Změna bydliště rovná se levnější jízdenka

Díky změně bydliště bude moci ona i ostatní, kdo v městě trvale žijí, získat téměř třetinovou slevu na roční kupon na MHD. Podmínkou je právě zaplacený poplatek za odpad v Brně - a nákup přes e-shop, který dopravní podnik spustí na přelomu roku.

Zájemci o levnější jízdenku ale musí nejprve zaplatit její plnou cenu - 4 750 korun. „Prostřednictvím e-shopu zmáčknutím tlačítka Žádost o příspěvek vyplní žádost, kterou my posíláme na magistrát a tam se posuzuje,“ vysvětlil postup vedoucí tarifního odboru Dopravního podniku města Brna Vít Prýgl. Do devadesáti dnů by potom měly lidem od města přijít peníze na účet.

Levnější lístek zatím mnoho lidí nenalákal

Velký příliv nových Brňanů s přehlášeným bydlištěm se ale zatím nekoná.  Počty přepsaných adres z jiných měst jsou za posledního čtvrt roku více méně pořád stejné. Vedení města ale doufá, že počty budou stoupat a chystá další lákadla. Třeba komunikaci s úřady přes internet.

„Rádi bychom, aby z pohodlí obývacího pokoje si mohli plno věcí na úřadě vyřídit a potom si případně přijít pro dokumenty,“ popsal myšlenku náměstek primátora Jaroslav Kacer (TOP 09). Do budoucna náměstek uvažuje i o možných slevách v městských organizacích - to je zatím ale jen vize.

Počet obyvatel Brna
Zdroj: ČT24

Počet obyvatel jižní Moravy roste

Český statistický úřad si evidenci o počtu obyvatel vede od roku 1919. Tehdy, rok po vzniku Československa, mělo Brno zhruba 222 tisíc obyvatel. Po následující dvě desetiletí se jejich počet zvyšoval až do druhé světové války. Po ní zůstalo žít na území města 256 tisíc lidí. V dalších letech opět Brňanů přibývalo a v 50. letech město překonalo metu 300 tisíc obyvatel. Podle nejnovějších čísel je nyní jejich počet vyšší o několik desítek tisíc -  k 30. 6. tohoto roku mělo Brno 377 tisíc obyvatel.

Co se týče demografického vývoje v regionu za 1. - 3. čtvrtletí,  tak na jižní Moravě letos přibylo zhruba 2 900 lidí. Z nich se víc než polovina přistěhovala. Největší nárůst počtu obyvatel zaznamenal okres Brno-venkov. V Jihomoravském kraji tak na konci září žil necelý milion 178 tisíc lidí. Ve Zlínském kraji se naopak počet obyvatel snížil o 656 lidí.