Slavkovské centrum Bonaparte čekají opravy. Bude v něm kino, umělecká škola i knihovna

Oprava společenského centra je pro Slavkov důležitá (zdroj: ČT24)

Společenské centrum Bonaparte ve Slavkově u Brna čeká v následujících měsících velká rekonstrukce. Podle plánů města se tam má v budoucnu přesunout hned několik místních institucí. V jedné budově by tak mohly společně fungovat kino, restaurace i umělecká škola. S opravami chce radnice začít už příští rok.

Podobu konkrétních změn zatím vedení Slavkova nezná, protože si teprve nechává zpracovat studii proveditelnosti. „Nejhůře je na tom střecha, kterou zatéká do druhého nadzemního podlaží, je potřeba vyměnit krovy, střešní latě, celou věžičku a části krytiny,“ uvedl starosta Slavkova Michal Boudný (ČSSD) současný největší problém budovy.

Pro opravu střechy už má vedení města zhotovený projekt, na kolik ho ale rekonstrukce vyjde, zatím neví. Po dokončení oprav by v něm mohl být například taneční sál. Kromě něj by se do budovy v budoucnu mohla přesunout například městská knihovna, která je nyní v zámku.

Pro seniory je totiž vycházka do kopce, kde knihovna sídlí, náročná. Společenský dům v centru podle města přiláká víc čtenářů stejně jako diváků, které kino kvůli své dosavadní poloze ztratilo.

Zároveň by se do nyní prázdných anebo ne zcela využívaných prostor mohla přestěhovat Základní umělecká škola Františka France, jejíž současné prostory jsou už několik let nedostačující. Fungovat v opravené budově by mohla už za dva roky.

Sály zůstanou, ale historický sál zmizí

Po plánované rekonstrukci se ale nepromění celá budova. Zachovaná zůstane například místní restaurace i oba městské sály v prvním patře. Suterén se ale zřejmě dočká kompletní přestavby. Dřív fungoval jako bar, teď chátrá. V budově je také historický bar, který byl dříve pojmenovaný Josefína po Napoleonově manželce. I on ale po opravách zmizí.

Opravy vyjdou podle odhadu starosty na desítky milionů korun. Už nyní je jisté, že z vlastního rozpočtu tuto částku město nezvládne zaplatit.