Ukradené přístroje z pardubické nemocnice se ani po roce nenašly. Podobných případů je víc

Události v regionech: Krádeže přístrojů v pardubické nemocnici (zdroj: ČT24)

Pardubická krajská nemocnice přišla koncem loňského roku o tři specializované přístroje za miliony korun. Lineární sondu, gastroskop a kolonoskop zloději tehdy ukradli přímo z ordinace. Ani po roce ale není jasné, kde přístroje skončily a kdo za krádežemi stojí. S krádežemi přístrojů se potýkají i další nemocnice.

Všechny nejdražší přístroje se z pardubické nemocnice ztratily během denní služby loni v listopadu. Pro zdravotnický personál to byl šok. Primář interního oddělení pardubické nemocnice Petr Vyhnálek za čtvrt století praxe nic podobného nezažil.

„To byly přístroje, které se používaly hlavně na endosonografii, dětskou endoskopii. To jsou velice specializované obory endogastroenterologie – takže to bylo jistě na objednávku,“ podotýká ke krádeži Vyhnálek.

Policie vyšetřování neobvyklé krádeže odložila. „Nebyl zjištěn pachatel, ani místo, kde se materiál nachází,“ vysvětlil mluvčí pardubické krajské policie Petr Voldán. Způsobená škoda byla podle mluvčího nemocnice Dušana Korela zhruba 2,5 milionu korun. „Naštěstí se podařilo rychle zajistit náhradní přístroje, takže pacientů a péče o pacienty se to nedotklo,“ dodal Korel.

Ukradené přístroje sloužily k vyšetření dětských pacientů, jiné lékaři používali například pro odhalování nádorových onemocnění. Každý z přístrojů má svoje evidenční číslo a v rámci Evropské unie by byl ihned odhalen. 

Podle lékařů se tak zřejmě jednalo o organizovaný gang, který pracoval na zakázku ze zahraničí, z východoevropských zemí nebo z Asie. Podobné přístroje se totiž ztratily ve stejném období i z dalších zdravotnických zařízení, z polikliniky na Praze 4 a z Fakultní nemocnice v Plzni.

Letos už podobný problém s krádežemi pardubická krajská nemocnice neřešila, i přesto chce některá oddělení vybavit kamerovým systémem. Už loni v září přišla ještě o přístroj na měření zraku za čtvrt milionu korun. I ten někdo ukradl přímo z ordinace.

S krádežemi přístrojů se potýkají i jiná zdravotnická zařízení. Půlmilionovou škodu například způsobil zloděj, který si z onkologie v chebské nemocnici odnesl počítač se speciálním sofwarem na ovládání ozařovače. Z oddělení patologie liberecké nemocnice zase loni v dubnu zmizel speciální mikroskop za téměř 200 tisíc korun.