Mohelnici trápí vandalové. Nové kamery je mají identifikovat

Mohelnici ochrání další kamery

V Mohelnici na Šumpersku se potýkají s vandaly, kteří ničí městský majetek. Přítrž tomu mají učinit nové kamery. Z kvalitního záznamu bude možné jednotlivé pachatele identifikovat. Radnice navíc modernizuje stávající dohledový systém, jenž je napojen na místní oddělení policie České republiky.

Z mohelnické městské kasy jdou ročně podle redaktora České televize Lukáše Horáka desetitisíce korun na opravu poničených laviček nebo košů na odpadky. Od nových kamer si proto zástupci města slibují nejen to, že pomohou odhalit pachatele, ale také že bude jednodušší díky záznamu vymáhat po vandalech případnou škodu.

Kolik nových kamer ale město koupí a kam přesně je umístí, se zatím ještě neví. Podle místostarostky Mohelnice Jany Kubíčkové je zatím vše ve fázi diskuse, a to i s policií České republiky. Radnice teď podle redaktora ČT vybírá místa, kde by kamery sloužily nejvíce.

  • O prvních bezpečnostních kamerách začali v Mohelnici uvažovat už v roce 2004. Radnice je instalovala hlavně kvůli stížnostem lidí na výtržnictví a nepořádek. Výtržnosti a nepořádek tehdy tropili především hosté nočních podniků.

Jedno z míst, kde by kamery mohly být, je Park Pod Hradbami. O kamery ale mají zájem také školy nebo dětská hřiště. Další otázkou, kterou Mohelnice právě řeší, je financování nového systému. Zatím na něj vyčlenila peníze ze svého rozpočtu, ale ráda by našla vhodnou dotaci.

S vandaly se potýkaly i nedaleké Hanušovice. Po instalaci dohledového systému tam kriminalita prudce klesla. K dalším městům a obcím, jež letos využily kamer, patří rovněž Libina. Zde systém rozšiřovali kvůli klubovně motorkářského gangu Outlaws MC.

Díky kamerám dopadli v Krnově lupiče

Také v Krnově využívají upravený dohledový systém. Zdejší policisté se totiž letos napojili na kamerový systém městských strážníků. Mohou tak lépe reagovat na dění ve městě, především se zrychlí jejich zásahy. Už se jim díky kamerám rovněž podařilo dopadnout polské lupiče, kteří v Krnově přepadli čerpací stanici, jak sdělila mluvčí bruntálské policie Pavla Jiroušková.

Z větších měst se kamerový systém rozšiřoval v Bohumíně. Dvě nové kamery střeží městskou část Pudlov, kde jsou sociální byty i soukromé ubytovny. Město jejich pořízení přišlo na 270 tisíc korun. Dohromady nyní dění v ulicích Bohumína monitoruje 22 kamer, uvedla mluvčí radnice Lucie Kolková. Kamerový systém nicméně využívají bohumínští strážníci již 19 let a ročně jim pomůže odhalit desítky deliktů. 

K pořízení monitorovacího systému přistoupila i ostatní města v Olomouckém kraji. Například ve Šternberku na Olomoucku si město kamery pořídilo již v roce 1999. Bezpečnostní systém střeží dlouhá léta klid obyvatel i v Olomouci a v Přerově.