Akce Jehla: Ostravští policisté sbírali odložené stříkačky

V rámci akce Jehla chtějí ostravští městští policisté snížit riziko šíření nakažlivých onemocnění a zvýšit povědomí o tom, jak mají lidé postupovat při nálezu nebezpečných jehel. Na území města proto sbírali odložené jehly a injekční stříkačky.

Napříč celou republikou se do sběru zapojilo hned osm městských policejních sborů. Podobně rozsáhlou akci pořádají strážníci vůbec poprvé. Jejich výbava zahrnuje gumové rukavice. A také očkování proti žloutence A a B spolu s dalšími bezpečnostními standardy, jak potvrdil Radomír Langr z operativního oddílu Městské policie Ostrava.

Patří mezi ně například kleště, pinzety, dezinfekce a také speciální box, do kterého strážníci jehly odkládají. „Během dne vyrazili do několika předem vytipovaných lokalit,“ zjistila redaktorka České televize Martina Koziolová.

Policejní akci jsme sledovali v živém přenosu na stránkách www.facebook.com/udalostiostrava:

Sběr stříkaček (zdroj: ČT24)

Hlavně jde o místa, která mají policisté vytipovány od pochůzkářů. Podle Radomíra Langra jde vesměs o málo frekventované lokality, kde si narkomané aplikují drogu.

Strážníci v Ostravě najdou ročně zhruba tři tisíce kusů jehel a stříkaček. Jejich počet se daří snižovat i díky preventivním akcím, ke kterým se řadí i četné besedy. „Prevence nese své ovoce, protože zaznamenáváme řadu oznámení o odhozených injekčních stříkačkách a jehlách od dětí,“ sdělil mluvčí Městské policie Ostrava Michal Maršo.

Městská policie při hledání jehel často spolupracuje také s obecně prospěšnou společností Renarkon, jež se zabývá prevencí a léčbou drogově závislých. Podle zástupce Renarkonu Jana Horáka se v Ostravě pohybuje až 2800 narkomanů. „Může jich být samozřejmě mnohem více. Aktuálně jsme v přímém kontaktu se zhruba sedmi sty aktivními uživateli,“ sdělil Jan Horák.

Drogových případů přibývá

V Moravskoslezském kraji přibývá drogových případů. Je více dopadených dealerů, výrobců pervitinu i odhalených varen. Nárůst se pohybuje meziročně v rozmezí od 15 do 20 procent. V regionu se navíc objevují nové syntetické drogy. Jejich účinek nastupuje opožděně. Při opakovaném užití hrozí snadnější předávkování a úmrtí uživatele, sdělil před časem ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

„Žijeme v kraji, kde jsou drogy rozšířené více než v jiných regionech,“ řekl. Dodal, že jde především o levné drogy. Nejčastěji se mezi narkomany vyskytuje marihuana a pervitin. „Navíc se objevují nové syntetické drogy. U nich je větší riziko předávkování s fatálním následkem,“ doplnil.

V Moravskoslezském kraji ročně zemře kvůli zdravotním následkům užívání narkotik několik desítek lidí. Policie zaznamenala případy úmrtí dívky, která pervitin dostala za brigádu. Zemřel i mladík, jenž stejnou drogu dostal na narozeniny jako dárek. Užil jej a ještě během oslavy zemřel.

Na sběru jehel se v Ostravě podílelo zhruba třicet strážníků. Výsledky a průběh akce mají po jejím skončení vyhodnocovat společně. Do akce se v celém Česku zapojí přes 200 strážníků, použité jehly budou sbírat v Praze, Plzni, Trutnově, Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně, Dobrušce a v Ostravě.