Nepoučitelní motorkáři. Na jihu Moravy jich havarovalo devět za šest dnů

Devět nehod motorkářů řešili v uplynulých dnech policisté na jihu Moravy. Tragicky skončila havárie u Blanska. Řidič tam vyjel ze silnice, narazil do svodidel a na místě zemřel. V dalších případech byli řidiči motorek zranění. Policie obzvlášť v těchto dnech nabádá k opatrnosti. Do Brna totiž míří desítky tisíc fanoušků na motocyklovou Velkou cenu.

U motorkáři oblíbené silnice mezi Blanskem a Lipůvkou nejspíš vyroste nový pomníček. Už je jich tam několik. V úterý tam tragicky zahynul teprve šestadvacetiletý řidič. „ Na konci rovinky nezvládl řízení a vrazil do svodidel,“ říká mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek.

Jen o víkendu vyjížděli na jižní Moravě záchranáři k sedmi haváriím motorkářů. Ve čtyřech případech šlo o vážná zranění, včetně poranění páteře. „Motorkáře, který nezvládl zatáčku u Černé Hory na Blanensku, musel stejně jako jeho kolegu, který havaroval na Boskovicku, přepravit do nemocnice vrtulník,“ řekl Pavel Klim z jihomoravské záchranné služby. Další řidič motorky boural u Černé Hory a skončil s poraněním páteře v brněnské fakultní nemocnici. K vážné nehodě vyjížděli záchranáři i do Ždárné u Boskovic. „Nejdříve na místo vyjela sanitka, pak jsme ale museli přivolat z Olomouce vrtulník,“ doplnil Pavel Klim. V pondělí nezvládl řízení mladý muž u obce Svatobořice-Mistřín. Naštěstí jen s lehkými zraněními skončil v nemocnici.

Mezi nejtragičtější úseky na jihu Moravy patří hlavní tah na Svitavy, Znojmo a celá oblast Blanenska. „Silnice v Moravském krasu jsou motorkáři velmi často využívány, proto i nehod tam je víc,“ říká mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek.

Podle policejních statistik letos zemřeli v kraji čtyři motorkáři. To je sice méně než loni touto dobou, kritické letní období ale ještě neskončilo. „Motorkáři jezdí v létě delší trasy, jsou více unavení. Měli by dbát na to, aby řídili odpočatí, jízdu si užili, ale bezpečně se vrátili domů,“ apeluje na řidiče koordinátor BESIP Pavel Čížek.

Někdy ani ochranné pomůcky nestačí

V posledních letech pomáhá motorkáře chránit dokonalejší vybavení. Certifikované chrániče, odolnější přilby nebo zabudované airbagy v kombinézách. U menších nehod pomohou, při těch vážných, kdy motorkář narazí do pevné překážky, ale nestačí. „Často dochází k poranění hlavy a mozku, páteře, anebo i vnitřních orgánů, které je spojené s vnitřním krvácením,“ popisuje poranění lékař ARO FN u svaté Anny Pavel Suk.

Nejčastější příčinou nehod motorkářů je nepřiměřená rychlost. Zpomalovat řidiče rychlých strojů budou v následujících dnech na jihu Moravy desítky policistů. Dohlížet budou hlavně na jejich příjezd a odjezd na Velkou cenu.