Středověká věž Jakobínka už má lešení a během prázdnin láká návštěvníky

Památkáři na prázdniny zpřístupnili středověkou věž Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou, do konce prázdnin jsou v plánu čtyři prohlídky. Věž se opravuje od loňského října, ale bez elektrického proudu, vrtaček i jiných vymožeností. Památkáři si totiž chtějí vyzkoušet středověké postupy. Tesaři teď dokončili lešení, ze kterého budou památkáři stavbu restaurovat, zároveň po něm mohou turisté vystoupat až k ochozu věže. Dřevo na lešení vytěžili pracovníci pomocí koní v místních lesích. Konstrukci pak drží dohromady jen provazy a ručně dělané dřevěné kolíky.

„První prohlídka se koná v úterý 26. července v 15 hodin. Další budou následovat vždy jednou za dva týdny až do konce prázdnin,“ uvedla mluvčí českobudějovické pobočky Národního památkového ústavu Eva Skořepová.

Prohlídky se může zúčastnit vždy deset lidí, vstupné je 300 korun pro všechny. Podmínkou je věk nad 18 let a dobrá fyzická kondice. Výklad o historii věže, postupu restaurátorských prací i využití historických řemesel a speciálních technických postupů bude v režii Petra Pavelce, který je spoluautorem projektu.

Celá oprava probíhá pomocí středověkých stavebních postupů

V současné době se na Jakobínce dělají restaurátorské průzkumy, jejichž cílem je zmapovat stav historického zdiva věže a upřesnit další postup prací. „Cílem restaurování je opravit zdivo i kamenné architektonické prvky věže a konzervovat zbytky středověkých omítek. Potom obnovíme ochoz a střechu věže,“ uvedl Pavelec.

Unikátnost celého projektu spočívá podle jeho slov v jeho didaktickém rozměru. „Návštěvníkům chceme přiblížit nejen historii této středověké hlásky, ale v praxi oživit středověké stavební postupy, a potvrdit tak jejich praktickou využitelnost i v dnešní moderní a technicky vyspělé době,“ řekl Pavelec.

Jakobínka by se měla dočkat i nové střechy (zdroj: ČT24)

Lešení za pomoci tradičních nástrojů vyrobili tesaři za vydatného přispění učňů z Jaroměře a z Francie v rámci výměnného pobytu programu Erasmus. Památkáři při opravě použili také repliku středověkého otáčecího jeřábu. Jde o kopii stroje, s nímž Fillipo Bruneleschi v letech 1420 až 1434 stavěl kopuli chrámu Santa Maria del Fiore ve Florencii. Autor repliky jeřábu Petr Růžička se nechal inspirovat kresbami a plány Leonarda da Vinciho.

Jakobínka stojí nad vltavským břehem od středověku. O jejím stáří se ale vedou mezi odborníky diskuse. Někteří se domnívají, že pochází z doby kolem roku 1300, jiní zastávají názor, že vznikla až na počátku 16. století. Věž navíc téměř šedesát let formálně neexistovala. Správci ji totiž po roce 1948 zapomněli zapsat do evidence. Když se na jejich chybu přišlo, trvalo šest let, než úředníci dokázali věž znovu „zhmotnit“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nyní už je zapsána v majetku Národního památkového ústavu. Protože však věž dlouho nikdo neudržoval, hrozilo její zřícení. Opravy začaly až v posledních letech. 

K záchraně věže přispěla i Česká televize, když o chátrající věži natočila reportáž. I díky ní památkáři Jakobínku znovu „objevili“. Reportáž ocenil Syndikát novinářů spolu se sdružením ProBohemia v soutěži Média na pomoc památkám.