Půjčovny se brání zákazu segwayů, Praze hrozí žalobou

Asociace segway chce žalovat Prahu, pokud město v centru zakáže používání vozítek. Společenství celkem 25 firem už v rámci připomínkového řízení poslalo magistrátu své námitky a v případě zákazu se chce soudně domáhat vzniklých škod, které údajně půjdou do desítek milionů. Praha chce zakázat provoz segwayů od poloviny srpna, platit má mimo jiné pro celé historické centrum.

Asociace sdružuje 25 firem. „Máme smlouvy na nájmy prostor, reklamu zaplacenou na rok, dopředu nasmlouvány rezervace turistů, a když vezmete, že jeden segway stojí i přes 200 000 korun, tak škody členů asociace půjdou v součtu do desítek milionů,“ řekla mluvčí asociace Zuzana Eliášová. O svá zaměstnání podle ní přijde asi 300 lidí.

Magistrátu v rámci řízení poslala asociace připomínku, další prý poslaly některé firmy samostatně. Zdůrazňují právě výše zmíněné aspekty. Zároveň asociace upozorňuje na to, že její členové již dlouhodobě upozorňují na problémy, které město ani Praha 1 prý neřeší. „Jak může být v centru denně 35 Rusů, kteří nabízí jízdy bez povolení? To jsou ti, co lidem vadí. Nikdo nehlídá dodržování tržního řádu,“ řekla Eliášová.

Zákaz vozítek segway
Zdroj: ČT24

Půjčovny segwayů, obyvatelé i městské organizace mohou námitky v připomínkovém řízení podávat do úterní půlnoci. Od městských částí podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana přicházejí souhlasná stanoviska a například Praha 2, 7 a 8 žádají rozšíření zákazu i o některé části jejich území mimo památkovou rezervaci.

Magistrát začne připomínky vyhodnocovat a zpracovávat. Zákaz provozu vozítek segway by pak mohl podle dřívějšího vyjádření náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) začít platit ve druhé polovině srpna.

Provoz chce město regulovat nařízením, které schvaluje rada, souhlas pražského zastupitelstva není třeba. Pražská památková rezervace pokrývá celou Prahu 1 a část Prahy 2. Do památkové rezervace patří okrajově i části Prahy 4, Prahy 5, Prahy 6, Prahy 7 a Prahy 8. V Praze 7 má zákaz platit na celém jejím území. Záměrem je zakázat provoz segwayů na chodnících, stezkách pro cyklisty a chodce a v pěších a obytných zónách.