Zámek v Oslavanech se konečně dočkal oprav. Léta je zdržoval majetkový spor

Oslavany mohly začít po letech začít opravovat zámek. Opravy dlouho zdržoval majetkový spor, kdy město o zámek málem připravil podvodník. Toho nakonec soud odsoudil a obec památku získala zpět. Teď dosáhla i na dotaci na její záchranu.

Ukázkově opravené první nádvoří a rozpadající se druhé. Kvůli soudnímu sporu o vlastnictví zámku ztratily Oslavany osm let, kdy musely rekonstrukci odkládat. „Zámek vypadl z programu záchrany památek a opravy nemohly pokračovat. Kdyby k podvodu nedošlo, mohl zámek vypadat celý jako první nádvoří,“ říká místostarosta Oslavan Svatopluk Staněk (ČSNS).

Město o zámek málem přišlo kvůli promyšlenému podvodu

Část zámku měl v minulosti pronajatý podnikatel Jiří Tomek, ten ale přestal platit nájem a město mu vypovědělo smlouvu. Tomek se ale rozhodl, že se renesančního zámku nevzdá. Inspiroval se případem z první republiky, kdy se podvodník Harry Jelínek pokusil prodat americkým podnikatelům Karlštejn. Se známým vyrobil falešný rozhodčí nález, podle kterého nejen zámek, ale i veškeré budovy a pozemky města patřily jeho firmě. Promyšlený podvod zhatila obezřetnost katastrálních úředníků a rychlé právní kroky oslavanské radnice.
Oslavany před čtyřmi lety v soudním sporu zvítězily a zámek získaly zpět. V trestním řízení byli později Jiří Tomek i samozvaný rozhodce Vladimír Korunka odsouzeni k vězení. Do rozhodnutí soudu ale radnice nemohla se stamilionovým majetkem nijak nakládat.

Nejdřív dostane zámek novou střechu

Soudní spory skončily, zámek se opět dostal do programu záchrany památek a dostal téměř čtyřmilionovou dotaci. Jako první dostane novou střechu východní křídlo zámku. „Bude nutné vyměnit stropní trámy, které jsou úplně uhnilé,“ popisuje stav střechy Ivan Sedláček ze stavební firmy. Oprava střechy pod dohledem památkářů by měla být hotova do konce roku. Celou rekonstrukci východního křídla Oslavany rozplánovaly na šest let. Potom by tam mohla vzniknout třeba galerie anebo, stejně jako v přední části zámku, muzejní expozice.

Místostarosta Oslavan Svatopluk Staněk popisuje postup rekonstrukce zámku (zdroj: ČT24)