Oslavany málem přišly o zámek, podvodníky čeká vězení

Brno - Dvanáct let a sedm a půl roku uložil Krajský soud v Brně dvěma podvodníkům, kteří chtěli s pomocí falešného rozhodčího nálezu získat oslavanský zámek a další pozemky města. Podnikatel Jiří Tomek kromě šestiletého trestu za podvod se zámkem dostal navíc dalších šest let za krácení daně. Stát měl pomocí fiktivních faktur obrat o 19 milionů korun. Vězení se nevyhne ani Vladimír Korunka, který Tomkovi rozhodčí nález zajistil. O podobný kousek se pokusil i slavný prvorepublikový podvodník Harry Jelínek, který chtěl prodat americkým podnikatelům hrad Karlštejn.

„Oba obžalovaní pouze předstírali jakési rozhodčí řízení, o které se v pravém slova smyslu ani nejednalo,“ řekl dnes soudce Pavel Göth. „Použijeme všech opravných prostředků včetně ústavní stížnosti,“ reagoval na výrok soudu Tomek. Hájí se tím, že jeho postup byl v souladu se zákonem: „Necítím žádnou vinu, naopak.“ Jeho obhájkyně a zároveň manželka Kateřina Tomková navíc tvrdí, že pro funkci rozhodce zákon nestanovuje jiné podmínky než zletilost a způsobilost k právním úkonům: „Právní kvalifikaci ani členství ve sdružení rozhodců zákon nevyžaduje a Korunka je proto právoplatným rozhodcem.“

Tomek: Oslavany nás připravily o stamilionové částky

G & C Pacifik měla od roku 2006 v pronájmu část zámku v Oslavanech na Brněnsku. Když přestala platit nájem, město nájemní smlouvu vypovědělo. Smlouva obsahovala rozhodčí doložku, které se Jiří Tomek rozhodl využít. Od samozvaného rozhodce Vladimíra Korunky, nezaměstnaného muže s kriminální minulostí, si zajistil rozhodčí nález, podle kterého mu měl zámek připadnout.

Nález přiřkl firmě G & C Pacifik nemovitý majetek města v hodnotě 130 milionů korun. Promyšlený podvod ale zhatila obezřetnost katastrálních úředníků a rychlé právní kroky oslavanské radnice. Ta se ale přesto musela potýkat s problémy. „Byl kompletně zablokovaný městský majetek. Nemohli jsme s ním nakládat,“ řekl ČT starosta Oslavan Vít Aldorf (ODS). Civilní soud ale nakonec uznal, že zámek patří městu.

Co je rozhodčí doložka

Rozhodčí doložka představuje alternativu k případnému soudnímu sporu. Obě strany se při souhlasu s rozhodčí doložkou zavážou k tomu, že o jejich sporu nerozhodne soud, ale takzvaný rozhodce. Výhod má toto řešení několik - jde o rychlý a elegantní způsob vyřešení sporu, obě strany navíc ušetří čas a peníze, které by vydaly za soudní řízení.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)