Pozůstalost malíře Emila Filly by měla sídlit „doma“, míní nový majitel zámku i rodina

Co s pozůstalostí Emila Filly? (zdroj: ČT24)

Zámek v Peruci na Lounsku, kde je galerie světoznámého malíře Emila Filly, koupil nový majitel a začal s opravami. Stejně jako rodina malíře chce, aby se tam vrátila většina obrazů a nábytku, které po Fillovi zůstaly. Díla za stovky milionů má ve správě Ústecký kraj, kvůli bezpečnosti však vystavuje jen malou část.

Dělníci strhávají stropy i podlahy. Roky opuštěný zámek rozežírá dřevomorka. Podle provozovatele zámku Pavla Ondráčka je rozlezlá v celém zámku, ve všech třech křídlech.

Přes probíhající stavební práce tu po zimě znovu otevřela galerie. Před vchodem tak neustále chodí ochranka. A vedle bezpečnostní agentury jsou ve výstavní síni další opatření proti zlodějům, která jsou ovšem tajná. I proto se sem správci galerie zatím bojí dělníky pustit. „Aby nedošlo k úniku utajovaných skutečností,“ vysvětluje ředitelka galerie Alica Štefančíková. Podle Ondráčka se však budou muset bezpečností opatření, která tam jsou, odmontovat a dát pryč tak, aby nedošlo k jejich poškození při rekonstrukci.

Před pěti lety, v roce 2011, si odsud zloději odnesli čtyři cenná kubistická plátna. Zámek byl tehdy opuštěný a ani alarm je nezastavil. Obrazy policie našla, sem už se ale nevrátily. „Je to přece jenom velké riziko a veřejnost ví, jak vysoce jsou ceněny,“ dodává ředitelka galerie. 

Spor o dědictví po Fillovi
Zdroj: ČT24

Emil Filla část zámku dostal po návratu z koncentračního tábora. Jeho rodina pak darovala státu veškerý nábytek a obrazy, které tu namaloval.

Podle mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělové však pozůstalost spravuje kraj a určitě nemá v plánu ji někomu předávat. Na vyjednávání však mají obě strany asi dva roky. Tak dlouho totiž potrvají opravy zámku.