Bourání domů v památkové zóně. Plán liberecké nemocnice se komplikuje

Nemocnice v Liberci vede s památkovým ústavem spor o několik budov ve svém areálu (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Liberci by chtěla zbourat několik budov v Kristiánově ulici, aby mohla rozšířit svůj areál. S demolicí souhlasil i liberecký magistrát. Proti plánu se ale postavil památkový ústav. Celá ulice, kde domy stojí, je totiž součástí městské památkové zóny.

Liberecká nemocnice se chce ve svém areálu zbavit stárnoucích domů v Kristiánově ulici z přelomu 30. a 40. let předminulého století. V jednom jsou byty, další jsou prázdné. Na jejich místě by mohl v budoucnu být například vjezd do podzemních parkovišť nemocnice.

„Využití pro ně není, krom toho stávajícího, kdy v nich bydlí nějací nájemníci. Z některých budov už jsme přestěhovali administrativu do jiné budovy,“ uvedl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Záměr zbourat domy, které se nacházejí v památkové zóně, se ale nelíbí památkovému ústavu. „Vinou dlouhodobě zanedbané údržby stav těchto objektů není nijak dobrý. Na druhou stranu není rozhodně takový, aby opravňoval nebo zakládal důvod k jejich demolici,“ řekl Petr Freiwillig z Národního památkového ústavu v Liberci.

Pro nás je velice nežádoucí precedens, aby se plošně bouraly ulice v památkové zóně.
Petr Freiwillig
Národní památkový ústav v Liberci

Podle něj je naprosto neakceptovatelná argumentace nemocnice, že pro stávající budovy nemá nové využití, a tak volí variantu zbourání.

S plánem nemocnice souhlasil magistrát

S demolicí ale souhlasil liberecký magistrát. Vedle špatného stavu budov je podle něj důvodem i to, že se největší nemocnice v kraji potýká s nedostatkem prostoru. Potřebuje například i nový pavilon pro urgentní příjem.

„Z našeho pohledu nejsou objekty v takovém stavu, aby jejich památková ochrana převážila zájem o rozvoj nemocničního areálu,“ uvedl vedoucí libereckého odboru životního prostředí Jaroslav Rašín.

Památkáři rozhodnutí napadli, takže o tom, jestli budovy nakonec plánovanému rozvoji nemocnice ustoupí, bude rozhodovat krajský úřad.