Ďurišovu výpověď připravili právníci Agrofertu, tvrdí odbory. Podle Krnáčové to je nesmysl

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) minulý týden odvolalo z ředitelské funkce Jaroslava Ďuriše. Šéf odborářů Jiří Obitko teď tvrdí, že Ďurišovu výpověď psali právníci Agrofertu. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je však tvrzení odborového předáka nesmysl. Odbory také v souvislosti s Ďurišovým odvoláním vyhlásili stávkovou pohotovost, podle Obitka může trvat až půl roku.

„Máme potvrzeno, že na výpovědi pana Ďuriše pracovali právníci Agrofertu,“ řekl prezident odborářů pražského dopravního podniku Jiří Obitko s tím, že ve věci tak figurují lidé blízcí Andreji Babišovi. „Je to samozřejmě pro nás velmi nepřijatelné, protože dopravní podnik má svůj právní odbor, má svoji hierarchii,“ dodal.

Náměstek Petr Dolínek (ČSSD) řekl, že žádného takového právníka neviděl. „Zdaleka netuším, o čem hovoří, a je nad rámec Dozorčí rady něco takového prověřovat,“ prohlásil. Bere to spíš jako fámy.

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je tvrzení odborů hloupost, nesmysl a pitomost. „Na nadiktování jedné věty, ve které říkáte, že odvoláváte ředitele a jmenujete jiného, rozhodně nepotřebujete právníka. V poslední době si připadám, že je móda za vším hledat Agrofert. Je to trapná snaha některých lidí a rozhodně ji nebudu ničím podporovat,“ reagovala.

Hloupost, nesmysl a pitomost.
Adriana Krnáčová
primátorka

Krnáčová, která byla zvolena za Babišovo hnutí ANO, se vůči Jaroslavu Ďurišovi vyjádřila negativně už loni na podzim, jeho odvolání je tak podle ní „vyvrcholení dlouhodobé kritiky, která se nad panem ředitelem vznášela“. 

Dozorčí rada dopravního podniku nejprve odvolala Ďuriše z představenstva, to ho posléze odvolalo z ředitelské funkce. Spolu s ním skončila také ekonomická ředitelka a místopředsedkyně představenstva Magdalena Češková.

Až se výpověď vysvětlí, stávková pohotovost skončí

Odboráře změna ve vedení znepokojila a vyhlásili stávkovou pohotovost. Obitko nyní uvedl, že stávková pohotovost by mohla trvat až půl roku. „Do té doby, než nám někdo vysvětlí, proč byl pan Ďuriš vyhozen, tak není důvod stávkovou pohotovost zrušit,“ dodal Obitko, který předsedá většině odborářů v podniku.

Odbory dopravního podniku v pondělí o situaci jednaly s pražskými politiky. Představitelé odborů chtěli především slyšet jasnou záruku, že výměna ve vedení podniku a chystané úspory v provozních nákladech nebudou znamenat snižování počtu pracovních míst či snižování mezd.

Požadovanou záruku byly ochotny jasně formulovat z vládnoucích stran v Praze ČSSD a Trojkoalice. Naproti tomu hnutí ANO podle odborových předáků neuvedlo svou pozici úplně jasně a jednoznačně.

Největší odborové svazy DPP chtějí pokračovat ve stávkové pohotovosti (zdroj: ČT24)

Vedením podniku je nyní pověřen dopravní ředitel Ladislav Urbánek, novým předsedou představenstva se stal Martin Gillar z České pošty. Češkovou nahradí ve funkci ekonomické ředitelky dosavadní vedoucí odboru účetnictví Marek Polický. V představenstvu ji nahradil již ve středu technický ředitel DPP Jan Šurovský.

Kdy bude vypsáno výběrové řízení a zvolen nový ředitel DPP, zatím není jasné. Jmenování přísluší radním hlavního města, kteří jsou valnou hromadou společnosti. Praha je stoprocentním vlastníkem podniku.