Nemocnice nemohou vybírat poplatky za přítomnost otce u porodu, rozhodl Ústavní soud

Přítomnost otce u porodu nemůže být podle Ústavního soudu zatížena poplatkovou povinností. Nemocnice mohou účtovat jen nadstandardní služby, ke kterým ale nepatří například úhrada základních zdravotnických potřeb, jako jsou roušky, dezinfekce nebo návleky na boty.

Ústavní soud se zabýval sporem mezi mužem, za kterého jeho partnerka zaplatila v Nemocnici Chomutov 500 korun, aby mohl být přítomen u porodu. Čerstvý otec s poplatkem nesouhlasil a podal žalobu na provozovatele nemocnice. Okresní soud rozhodl, že musí nemocnice vrátit sto korun, což nemocnice předtím označila jako svůj přiměřený zisk. Čtyři sta korun nemocnice vyčíslila jako náhradu za jednorázový oblek a přezutí a cenu instruktáže osoby doprovázející rodičku.

„Nastávající matky mají ze zákona právo na blízkého člověka při porodu. Nemocnice mohou žádat pouze náhradu přiměřených a doložených nákladů na nadstandardní služby spojené s přítomností otce, jiného příbuzného nebo duly v porodním sále,“ zdůraznil soudce zpravodaj Jaromír Jirsa. Okresní soud se musí případem zabývat znovu. Musí zvážit účelnost naúčtovaných nákladů. Roušky, jednorázové návleky a pláště, které většinou nemocnice do poplatků zahrnují ale podle soudu nadstandardní službou nejsou. „ Za nadstandardní službu lze považovat například občerstvení nebo předporodní instruktáž,“ upřesnil Jaromír Jirsa

Některé nemocnice už poplatky od otců u porodu nevybírají

V současné době Nemocnice Chomutov podle svého webu vybírá za přítomnost otce nebo jiného člověka u porodu 70 korun. Poplatky jsou v nemocnicích různé. V některých, například v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně nebo v Ivančicích je přítomnost otce u porodu bezplatná. Nejvíce, 1300 korun, si účtuje pražský Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí.

Podle Ústavního soudu by nemocnice neměly vybírat poplatky za přítomnost u porodu ani od ostatních příbuzných a dul. „Dula vykonává svoji živnost a na lékaře na sále má často nadstandardní pořadavky.  Poplatek za přítomnost u porodu by proto platit měla,“ nesouhlasí s názorem ústavních soudců ředitel FN Brno Roman Kraus. Například FN Brno přinášejí poplatky za přítomnost blízké osoby u porodu do pokladny ročně odhadem tři miliony korun.

Česká a Slovenská republika jsou jediné státy v Evropě, ve kterých se za přítomnost otce u porodu poplatky platí. Tématu se v minulosti věnovala také ombudsmanka Anna Šabatová, podle které má být účast blízkých při porodu bezplatná. Ombudsmanka nesouhlasí ani s poplatkem za přítomnost duly, tedy speciálně školené ženy, jež má být při porodu budoucí matce i její rodině oporou.

Poplatkům za přítomnost otce u porodu se věnovalo speciální vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)