Kobyliská střelnice se po rekonstrukci otevřela veřejnosti

Střelnice v Kobylisích jako památka hrůzných časů (zdroj: ČT24)

Do Kobyliské střelnice v Praze už po dlouhé rekonstrukci může opět vstoupit veřejnost. Práce na národní kulturní památce začaly v březnu roku 2015 a z větší části byly financovány z evropských fondů. Místo, kde přišly o život stovky lidí, dostalo s opravou ráz důstojné piety.

Díky rekonstrukci byly odejmuty náletové dřeviny, odkryty a opraveny terčové střelecké jámy. Původní rozbitá dlažba byla vyměněna za novou. Ta navíc pochází ze stejného lomu jako ta prvotní. Došlo i na instalaci přípojky vody a elektřiny pro závlahový a kamerový systém. Dále bylo zavedené nové osvětlení. Celkové náklady dosáhly podle Městské části Praha 8 přibližně na 13 milionů korun.

Jsou místa, kde se odehrály události, které nejde ani zapomenout, ani prominout. Jedním z těchto místo je i tato Kobyliská střelnice.
Martin Stropnický
Ministr obrany

Kobyliská střelnice byla založena roku 1890 a sloužila jako cvičné místo armády, následně jako cvičiště Sokola a dalších spolků. V současnosti je však významným symbolem protifašistického odboje. Během druhé světové války bylo na místě zřízeno popraviště, kde přišlo o život 540 lidí – včetně generála Aloise Eliáše, spisovatele Vladislava Vančury, profesora Bohumila Baksy nebo části občanů z Lidic. Všechny tyto oběti označil ministr Stropnický za hrdiny. 

Rekonstrukce má za cíl zatraktivnit střelnici pro mladší generaci. „Připravujeme zde umístění informační tabule tak, aby se mohli nejen mladí lidé dozvědět více o době, kterou snad již nikdy nebudou muset zažít,“ uvedla radní Anna Kroutil.  

Kobyliská střelnice byla otevřena veřejnosti (zdroj: ČT24)