Pět let od ničivého výbuchu: Pardubická Explosia zavedla kamery i kontroly zaměstnanců

Vyšetřování ukázalo, že za explozi zřejmě mohla technická závada (zdroj: ČT24)

Je to pět let, co pardubickou Explosií otřásl obrovský výbuch. Při nehodě tehdy zemřeli čtyři lidé. Výbuch zdemoloval dva železobetonové objekty a poškodil i domy v okolních městech. Rána byla slyšet až ve dvacet kilometrů vzdáleném Hradci Králové. Ve středu se poprvé na místo tragédie dostaly i kamery ČT.

Vyšetřování ukázalo, že za explozi zřejmě mohla technická závada na výrobní lince. Provoz tehdy ochromila na několik týdnů. Továrna v reakci zlepšila bezpečnostní opatření: výrobní linky od té doby hlídají kamery a snímače vibrací. „Rovněž byla přijata opatření, která mají vést k minimalizaci styku obsluhy se zpracovávanou masou obsahující nitroglyceroglykol,“ dodává technický ředitel Pavel Mareček.

Firma navíc zpřísnila také osobní kontroly uvnitř podniku i na vrátnici, podle policie totiž loni jeden ze zaměstnanců vynášel z Explosie chemikálie i výbušniny, které potom skladoval doma a údajně nabízel k prodeji.

Škoda se vyšplhala na více než 60 milionů

Neštěstí se stalo 20. dubna 2011 časně ráno. Kromě čtyř obětí utrpělo devět lidí lehká zranění. Vyšetřování Explosií a Českým báňským úřadem ukázalo, že za výbuch mohla zřejmě technická závada v technologii na separační odstředivce. „Mohlo jít například o skrytou vadu materiálu či vliv únavy některé ze součástek zařízení. Jednoznačně se přesnou příčinu výbuchu ale nepodařilo určit,“ uvedl mluvčí.

Vyčíslená škoda se vyšplhala na více než 60 milionů korun. Společnost poskytla rodinám zemřelých zaměstnanců odškodné, jeho výši ale podnik s ohledem na soukromí rodin nesdělil.

Památník všem obětem továrny v Semtíně
Zdroj: ČT24

Explosia také přispěla na obnovu historického památníku v Hrádku na Pardubicku. Ten připomíná oběti všech tragických událostí, které se udály za celou dobu existence výbušninářských výrob v Semtíně: mrtvé si totiž vyžádaly i výbuchy v letech 1958 nebo 1984.