Duch lesa v oděvu z pneumatik, suti a plastů. Černých skládek přibývá

České, moravské a slezské státní lesy musí snášet v posledních letech rostoucí nápor černých skládek – zatímco v roce 2011 zabíraly dohromady 13 hektarů lesa, v roce 2015 už to bylo téměř 30 hektarů. Jejich likvidace stojí miliony korun ročně, přitom k dopadení „autora“ dochází zřídkakdy. Víte o černé skládce, která hyzdí vaše okolí? Natočte ji a prostřednictvím iReportéra pošlete video do České televize.

„Problém řešíme každoročně, a to i přesto, že jsou dnes ve většině měst i obcí sběrné dvory, kam je možné nepotřebné věci zdarma odvézt. Logické vysvětlení pro nárůst skládek tak není. Zřejmě to je o kultuře naší společnosti,“ řekl výrobně-technický ředitel státního podniku Lesy České republiky (LČR) Václav Lidický. V posledních pěti letech stálo podnik odklízení černých skládek 9,3 milionu korun.

Lidé neváhají vozit na skládky i nebezpečný odpad

V minulém roce podle údajů LČR, kterým patří přibližně polovina lesů v zemi, odhalili lesníci podniku na 859 skládek, což je meziroční nárůst o pětinu. Skládky zabíraly 29,4 hektaru a jejich likvidace stála 3,3 milionu korun. Nejčastěji na ně lidé odváželi pneumatiky, suť, starý nábytek, televizory, kufry, kola, plastové lahve, střešní krytinu nebo části automobilů. Nechyběl ovšem ani nebezpečný odpad, jako je třeba zdravotnický materiál.

Události v regionech: Černých skládek v lesích přibývá (zdroj: ČT24)

Vytvoření černé skládky je přestupkem proti lesnímu zákonu i zákonu o odpadech. „Každého, kdo si plete les s kontejnerem, čeká policejní vyšetřování a pokuta. Najít původce skládky však není v praxi snadné,“ podotkla mluvčí LČR Eva Jouklová. Obecní úřad může původci skládky udělit pokutu až 100 tisíc korun, navíc dostane k úhradě náklady na její likvidaci.

Při úklidu lesů pomáhají nezaměstnaní lidé

„V případě, že původce skládky neznáme, dohodneme se na odklízení odpadu s obcí a podle finančních možností a rozsahu skládky odpad uklidí naši sezonní zaměstnanci,“ uvedl Lidický. Loni tak lesy uklízeli od dubna do října najatí zaměstnanci bez odborného lesnického vzdělání.

Podnik je oslovil prostřednictvím úřadů práce v rámci svého sociálního programu. „Práci tak loni získalo 170 nezaměstnaných, letos chceme sociální program zopakovat a nabídnout místo 283 lidem,“ upřesnil Lidický.

Další tuny odpadků nabývají na rozměrech v lesích soukromníků a na pozemcích měst a obcí. Pro efektivnější odhalování nepovolených skládek začal třeba Hradec Králové používat fotopasti. Přinesly částečný úspěch.

„Většinou, když se někde objeví malá skládka, svádí to lidi k tomu, aby tam také přidali. Když tedy někde zaznamenáme nějakou menší skládku, hned tam dáme fotopast,“ přibližuje strážník královéhradecké městské policie Michal Počarovský.