Červený kříž v Hradci Králové rozházel cizí peníze. Vedení ho zrušilo

Vedení Českého červeného kříže zrušilo registraci spolku Hradci Králové, který je v insolvenčním řízení. Nechal po sobě desítky podvedených seniorů, ztracené miliony a zdravotně postižené lidi, kterým hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou. Poškození se stále hlásí, záležitost zřejmě skončí u soudu.

„Už nesmí používat značku Červeného kříže, protože vážně porušovali stanovy, nepředkládali nám doklady, které jsme požadovali, porušovali celou řadu vnitřních předpisů,“ řekl k rozhodnutí zrušit spolku registraci prezident Českého červeného kříže Marek Jukl. Dodal, že královéhradeckou pobočku čeká likvidace, pokud nezanikne už v rámci probíhající insolvence.

Už v květnu 2015 si první senioři stěžovali, že si u královéhradeckého spolku zaplatili lázeňský pobyt, ale zájezd se neuskutečnil a peníze jim nikdo nevrátil. Poté vyšlo najevo, že spolek má rozsáhlé dluhy v řádu stovek tisíc včetně nájemného za vlastní sídlo.

Události ČT: Královéhradecký Červený kříž skončil (zdroj: ČT24)

Jaroslav Hekerle, pověřený vedením spolku, je bývalý zkušební komisař odsouzený za podvody s řidičskými průkazy. Pod jeho vedením začal spolek provozovat autoškolu, kromě toho má i bazén nebo chráněné bydlení pro zdravotně postižené. Ti teď můžou na konec spolku doplatit ztrátou bydlení, město je prý připraveno nabídnout jim náhradní ubytování v krajském zařízení.

A pomoc nabízí i republikové vedení Červeného kříže, okradení senioři by se mohli přece jen dočkat svých peněz. „I když to není naše chyba, budeme se snažit jim škodu zmírnit,“ říká Marek Jukl. Podle něj hospodařil spolek, který má především učit první pomoc, se zhruba pětatřiceti miliony ročně. Kolik peněz z toho ale vlastně zmizelo a kam, se z děravého účetnictví vyčíst nedá. I proto se teď chtějí někteří poškození obrátit na policii.