Čtyřiceti stromům v Chrudimi uřízli korunu. Případ už šetří ČIŽP

Události v regionech: Ořezané akáty v Chrudimi (zdroj: ČT24)

Čtyřicet osmimetrových akátů před hypermarketem Tesco v Chrudimi ořezala najatá firma tak, že přišly o větší část koruny. Některé navíc mají i sloupanou kůru a polámané větve. Případ už vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí. Podle městského úřadu jsou stromy nenávratně poškozené.

Všechny koruny vzrostlých stromů před hypermarketem Tesco najatá firma odřízla přibližně ve stejné výšce. Zůstaly jen kmeny a spodní větve. Odborníci ale říkají: Přesně takhle se stromy ořezávat nesmí.

„Když mu uříznete půlku koruny, odumře mu polovina kořenového systému. Znamená to, že začne v koruně prosychat,“ uvedla Kateřina Jánská z odboru péče o zeleň na Městském úřadu Chrudim.

Právě ona podala podnět České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Poškození stromu je totiž trestné i v případě, že ho způsobí jeho majitel na svém pozemku.

Ořezané akáty na parkovišti v Chrudimi
Zdroj: ČT24

„Zásah byl opravdu velmi nešetrný. Máme důvodné podezření, že byl porušen zákon,“ konstatoval ředitel ČIŽP Hradec Králové Lukáš Trávníček.

Firma, kterou si Tesco na prořez stromů najala, za to může dostat až milionovou pokutu. „Už s nimi jednáme o způsobu, jak to provedli. Samozřejmě máme indicie, že došlo k neodbornému zásahu,“ řekl mluvčí Tesco Stores ČR Václav Koukolíček.

Jak moc jsou stromy zničené, má posoudit Agentura ochrany přírody a krajiny. Výsledek by měla Česká inspekce životního prostředí zveřejnit za několik týdnů.