Za korupci a zneužití pravomoci skončí u soudu dva inspektoři ČOI

U soudu skončí další dva pracovníci brněnské pobočky České obchodní inspekce (ČOI). Státní zástupce na ně podal v pátek žalobu k okresnímu soudu. Viní je z korupce a zneužití pravomoci. Inspektoři Leona Nejezchlebová a Michal Pavlica svou vinu odmítají. Za zneužití pravomoci uložil před několika týdny soud pokutu i jejich bývalé šéfce.

„Jsou obviněni z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby,“ shrnul státní zástupce Tomáš Foldyna. Podle něj jezdili oba inspektoři v letech 2009 až 2014 kontrolovat vietnamské obchodníky. „Přijímali od nich peníze nebo zboží a o provedené kontrole pak nesepisovali hlášení vůbec, nebo v protokolu uváděli nižší částky, než ve skutečnosti od vietnamských obchodníků vzali,“ vysvětlil státní zástupce.

Šlo o obchodníky po celé jižní Moravě. „Oblast Břeclavska, Vyškovska, Kroměřížska a Hodonínska,“ vyjmenoval Foldyna. Právě z výpovědí obchodníků bude obžaloba u soudu vycházet. O úplatek si údajně řekli při šesti kontrolách po jižní Moravě. Pokud se podaří přijetí úplatků prokázat, hrozí oběma inspektorům trest odnětí svobody od tří do deseti let. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Pokutu dostala i exředitelka regionální ČOI

obrázek
Zdroj: ČT24

Právě při vyšetřování těchto dvou pracovníků policie odhalila i neobvyklé postupy bývalé ředitelky regionální pobočky ČOI Tatiany Neuhybelové. Ta už si rozsudek za zneužití pravomoci úředního činitele vyslechla. Soud ji potrestal pokutou ve výši 75 tisíc korun za to, že zmanipulovala výsledky kontroly Spa Hotelu Miroslava na Břeclavsku.

Obžaloba ji ale vinila i z dalších případů, kdy měla zakazovat podřízeným kontrolovat určené podniky. Svou vinu exředitelka popírala a její advokát se na místě odvolal. Případ tak bude pokračovat už za pár týdnů u Krajského soudu v Brně. Bývalá ředitelka na svou funkci rezignovala loni v polovině února. Oficiálním důvodem byly zdravotní a osobní problémy.