V dole Darkov zemřeli tři horníci. Při ražbě se vznítil metan

Karviná - Tři  horníci zemřeli ve čtvrtek před půlnocí v dole Darkov na Karvinsku. Další dva jsou zraněni, z toho jeden těžce. Podle mluvčího společnosti OKD se neštěstí stalo při ražbě. „Došlo k vysunutí horského masivu a následně se uvolnil metan, který se vznítil,“ řekl Marek Síbrt. Přesné příčiny prošetřeuje komise odborníků. Ranění byli převezeni do ostravské fakultní nemocnice. Jeden horník má rozsáhlé popáleniny, druhý má zlomenou nohu a předloktí.

Neštěstí se stalo v hloubce více než tisíc metrů. Na pracovišti bylo pět horníků. Na místo byli okamžitě povoláni záchranáři Hlavní báňské záchranné stanice. Ředitel Důlního závodu 1 Boleslav Kowalczyk vyjádřil soustrast rodinám zemřelých horníků.  Na šachtě vlaje černý smuteční prapor.

Těžce popáleného horníka transportovala vrtulníkem do popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava záchranná služba. „Stav tohoto sedmatřicetiletého muže je velmi vážný. Utrpěl popáleniny na více než padesáti procentech těla,“ informoval mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Další horník je na tom lépe. Podle mluvčího OKD má zlomenou nohu a předloktí a už má za sebou operaci.

Popálený horník je ve vážném stavu

Zásah báňských záchranářů na místě pokračoval ještě v dopoledních hodinách. „Na místě jsou také báňští inspektoři, kteří začali provádět šetření příčin neštěstí. Mají k dispozici provozní dokumentaci a výsledky měření, ohledání na místě bude následovat po skončení zásahu báňských záchranářů,“ uvedl mluvčí Státní báňské správy České republiky Bohuslav Machek. Inspektoři a další členové komise budou moci sfárat na místo tragédie až po důkladném odvětrání prostoru.

Ražba, Důl Paskov
Zdroj: ČTO/Archiv Ivana Grossinger

Báňští inspektoři zahájili šetření

Machek potvrdil, že v dole došlo k seismickému jevu. „Došlo k náhlému porušení horského masivu, vysunutí uhelné sloje a uvolnění metanové směsi, která se vznítila. Zároveň došlo k poškození větrání a tragickým následkům,“ uvedl Machek. V komisi, která mimořádnou událost prošetřuje, jsou dále zástupci obvodního báňského úřadu, vedení závodu i společnosti OKD, odborů a policie. Mluvčí karvinské policie Jaroslav Kus sdělil, že u tří mrtvých byla nařízena soudní pitva. „Ta určí přesný čas a přinu úmrtí,“ řekl Kus.

V dolech OKD loni zemřelo celkem osm horníků. Přímo na šachtě Darkov zemřelo při loňském důlním neštěstí pět lidí a devět jich bylo zraněno, další tři zahynuli v listopadu při otřesu a závalu Dole ČSA. Geomechanické jevy spojené s hlubinným dolováním jsou největším problém v hornictví. Přestože těžaři provádějí řadu preventivních opatření, nedají se podobné události předvídat a jsou příčinou většiny velkých neštěstí na šachtách.