České Budějovice jsou bez primátora, skončí asi i koalice

Českobudějovické zastupitelstvo odvolalo primátora Jiřího Svobodu (ANO) i tři náměstky. S návrhem přišla opoziční ČSSD, která navázala na nejistou situaci v koalici. Pro odvolání primátora bylo 23 ze 44 přítomných zastupitelů. Koalice ANO, OPB, KDU-ČSL a TOP 09 nejspíše skončí.

Koaliční zastupitelé ANO, Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL sál před tajným hlasováním opustili. Zbylí zastupitelé pak primátora odvolali. Vedle něj ještě obsahoval opoziční návrh i odvolání trojice náměstků Iva Moravce (OPB), Tomáše Bouzka (TOP 09) a Františka Konečného (ANO), což zastupitelé také podpořili. Koalice se tak nejspíš rozpadne. „Myslím, že je předčasné mluvit o konci koalice, samozřejmě budou následovat jednání, koaliční smlouva se musí vypovědět, aby mohla skončit. Budeme jednat,“ reagoval odvolaný primátor Svoboda.

  • "Projevují se 'dětské nemoci' začínajících stran, kdy do nich vstupují lidé, kteří nemají za cíl sloužit veřejnosti, ale chtějí si uspokojit nějaké své vlastní zájmy a potřeby. Bohužel v tuto chvíli jejich počet stačil na to, aby došlo k odvolání primátora," uvedl Svoboda.

„Je právo každé opozice podat návrh na případné odvolání některých náměstků. Já jsem návrh podal a získal při schvalování bodu do programu podporu napříč politickým spektrem zastupitelstva,“ uvedl navrhovatel Petr Podhola (ČSSD). Konkrétní důvod odvolání nesdělil. „Tato koalice není dlouhodobě příliš stabilní. Myslím, že se otvírá cesta pro potenciální možnost diskusí o novém půdorysu koalice,“ dodal.

Všichni čtyři radní se v rozpravě před hlasováním marně domáhali, aby jim opozice sdělila důvody odvolání. Podle primátora Svobody byly ryze politické, odrážející momentální stav sil v zastupitelstvu. Primátor apeloval na zastupitele, aby zvážili dopady své volby. Město se ocitne bez primátora, prvního náměstka, nikdo například nebude řídit krizový štáb.

České Budějovice přišly o primátora (zdroj: ČT24)

Koalice čtyř stran ve vedení města

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo hnutí ANO, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo dvanáct mandátů. Druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů. Třetí hnutí Občané pro Budějovice (OPB) má osm zastupitelů, komunisté šest a TOP 09 čtyři. Lidovci a ODS obsadili po třech křeslech. Většina v podobě 27 hlasů koalice ANO, OPB, TOP 09 a lidovců se ale postupně tenčila. Z klubu ANO hned po volbách vystoupila Eliška Richtrová, nedávno byl z klubu TOP 09 vyloučen někdejší radní Kamil Calta. Na dnešním jednání se z účasti omluvil Václav Fál (OPB) a s opozicí hlasoval nedávno odvolaný náměstek Matoušek (ANO).

Hnutí ANO celkem od voleb ztratilo tři hlasy z dvanácti. „Pravděpodobně osobní ambice u třech našich zastupitelů převažují nad zájmy hnutí,“ napsal předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Řešení této situace ale podle něj musí předsednictvu navrhnout poslankyně Radka Maxová, která je předsedkyní krajské organizace ANO v Jihočeském kraji.

Krize českobudějovické koalice nejspíš začala s odvoláním Matouška. Na mimořádném zasedání začátkem června skončil kvůli tomu, že jako zástupce města na valné hromadě Teplárny České Budějovice porušil koaliční dohody a usnesení zastupitelstva, jelikož nehlasoval pro navržené členy dozorčí rady společnosti. Protože město drží v teplárně majoritu, ocitla se firma bez dozorčí rady. Matouška ve funkci náměstka pro ekonomiku tak nahradila radní a stranická kolegyně Lucie Kozlová.