Bílý stín ostravského Domu umění je stále jen na papíře. Chybí peníze

Dům umění v Ostravě omezuje nedostatek místa. Přes 23 tisíc obrazů a dalších děl, která galerie za 90 let nashromáždila, je až na pár výjimek schováno v depozitech. Není kde je vystavit. Na budovu z roku 1926 má proto navázat sedmipatrová přístavba podle návrhu Josefa Pleskota zvaná Bílý stín, která výstavní plochy zásadně rozšíří. Projekt za půl miliardy se připravuje přes pět let, ale stále není vyřešeno financování.

„Přístavba Domu umění je nevyhnutelná. Stávající budova je architektonickým skvostem, ale nesplňuje potřeby 21. století. Výstavní prostory jsou nedostačující a omezující, stejně jako veškeré zázemí,“ uvedl ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza.

Přístavba několikanásobně rozšíří výstavní plochy

V současné době má galerie, jejímž zřizovatelem je kraj, 750 metrů čtverečních výstavních ploch. V Bílém stínu by bylo navíc téměř dva tisíce metrů čtverečních pro stálé expozice a dalších tisíc dvě stě metrů čtverečních pro krátkodobé projekty a výstavy současných umělců.

V prvním patře staré budovy má být umístěna sbírka Františka Jurečky, která dala galerii základ. Roku 1923 založil tento sběratel umění spolek pro výstavbu galerie a po jejím vybudování jí věnoval přes sto obrazů. „Jurečkova sbírka by byla hlavní branou pro vstup do nových expozičních ploch,“ uvedl Jůza.

Reportáž: Na přístavbu Domu umění v Ostravě nejsou zatím peníze

Galerie má ve sbírkách české umělce 19. a 20. století od Mikoláše Aleše po Josefa Čapka, František Kupku či Alfonse Muchu, bohatě zastoupené je malířství druhé poloviny 20. století včetně umělců spjatých s regionem, je tam kolekce italského a nizozemského umění renesance a baroka. K nejvýznamnějším patří sbírka středoevropského malířství 19. a 20. století a k nejpočetnějším kresby a grafiky.

K devadesátému výročí galerie aktuálně připravila výstavu nazvanou Sto děl z Galerie výtvarného umění v Ostravě, pro kterou vybrala to nejlepší z vlastních sbírek.

Ostravský dům umění v roce 1933
Zdroj: ČTK

V Bílém stínu mají být také stovky metrů čtverečních pro doprovodné programy, studium a vzdělávání, ateliéry, knihovnu, kavárny, knihkupectví nebo sál pro 150 diváků, kde mají být přednášky, projekce či produkce různých žánrů. „Zadání, ze kterého jsem vycházel, bylo mimořádně vyspělé. Cílem není jen prezentovat výtvarné umění, ale také oživit město,“ uvedl architekt Josef Pleskot.

Kraj: Přípravy pokračují, sháníme peníze

I když loni začalo územní řízení a přípravy pokračují, financování přístavby Domu umění zatím zajištěno není. „V současné době se chystá projektová dokumentace. A kraj hledá možnosti, jak stavbu spolufinancovat z evropských fondů,“ informovala mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Petra Špornová. Pokud kraj peníze získá, mohl by Bílý stín stát tak za tři roky.