Thermal vypustil bazén, podle odborníků ho zima nenávratně zničí

Bazén hotelu Thermal je bez vody, zima ho podle odborníků zničí (zdroj: ČT24)

Bazén karlovarského hotelu Thermal je poprvé od rekonstrukce před 24 lety bez vody. Vedení hotelu ho nechalo vypustit s tím, že ho později opraví. Podle odborníků ale prázdný bazén uprostřed ledna znamená jeho zkázu. V nejznámějším karlovarském bazénu se mohli lidé naposledy vykoupat v létě 2014.

Podle informací některých zaměstnanců se ekonomika hotelu za poslední dva roky výrazně propadla, a chybí tak i peníze na temperování bazénu. Hotel se naopak brání tím, že bazén už není bezpečný. Závady jsou hlavně na staré technologii a elektroinstalaci. Vypuštění bazénu prý navíc doporučil statik.

Technologické zázemí bazénu je staré 40 let. Za rok a půl, co není v provozu, definitivně zchátralo. „Bazén není možné otevřít. Aktuálně vedení hotelu nemá prostředky, odhadované na zhruba 150 milionů korun, aby bazén opravilo,“ tvrdí člen představenstva Thermal-F Adam Vojtěch. Vedení proto bazén zakonzervuje. S jeho případnou rekonstrukcí počítá nejdřív za tři roky.

Kachlíkové obložení vlivem mrazů opadá

Odborníci ale vypuštění vody kritizují. Stavební inženýr Svatopluk Zídek stavbu bazénu v 70. letech řídil. Kachlíkové obložení bez vody podle něj pod vlivem mrazů rychle opadá. „V zimním období je to téměř jisté, vnitřní plášť je v podstatě tímto rozhodnutím odepsaný,“ řekl České televizi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bývalý ředitel Thermalu a současný předseda krajské sekce Asociace hotelů a restaurací Josef Pavel navíc tvrdí, že státní firma nemá na rekonstrukci připravený žádný projekt. Vypuštění bazénu proto považuje za cílenou devastaci.

„Na jedné straně se vydávají miliony do nových marketingových nástrojů a na druhé straně se takto významná atrakce začíná likvidovat, je to absurdistán,“ konstatoval Pavel. Vedení hotelu to ale zásadně odmítá. „Pro nás je aktuálně prvotní hotel, protože ten považujeme za to gró,“ uvedl Vojtěch.

Prodej bazénu ministerstvo zrušilo

Samotný bazén a okolní pozemky nabídlo ministerstvo financí loni k prodeji. Do soutěže se ale nakonec přihlásil jediný zájemce a po protestech veřejnosti byl prodej zrušen. Bazén už na léto zůstal zavřený. To byla ale podle Pavla také chyba: „Neotvírat bazén na hlavní sezónu v nejteplejším roce za 150 let byla neskutečná hloupost. Hotel přišel o tržby minimálně v řádu šesti milionů korun.“

Bazén hotelu Thermal
Zdroj: ČTK

Venkovní bazén včetně vyhlídkové restaurace je jedním ze symbolů Karlových Varů. Byl postaven na skále nad hotelem v 70. letech minulého století. Bazén je 50 metrů dlouhý a 16 metrů široký. Jeho hloubka se pohybuje od jednoho do 4,5 metru.

Třetina vody v bazénu byla minerální. V provozu býval i přes zimu. Od roku 2012 už se ale kvůli úsporám v zimě neotevřel. Hotel už dříve řekl, že zaplatí každý rok na sanacích bazénu až osm milionů korun a návštěvníků ubývá.