Hyundai Mobis začíná stavět v Mošnově. Stát jí přidá 70 milionů za pozemky

Společnost Hyundai Mobis, která chce postavit v Mošnově továrnu na světlomety, dostane od státu kromě stamilionových pobídek jednorázovou podporu téměř sedmdesát milionů. Vláda tak bude kompenzovat nákup pozemků od města Ostravy, které získá oproti slíbené symbolické ceně za tržní hodnotu. Podporu ještě musí schválit Evropská komise. Firma už zahájila terénní úpravy.

Aby Evropská komise pobídku schválila, musí Česko doložit, že bez této podpory by firma plánovanou investici v hodnotě čtyř miliard vůbec neuskutečnila. Informovalo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zástupci korejské firmy, kteří se rozhodovali mezi Českem, Slovenskem a Polskem, to opakovaně potvrdili. Uvedli, že na kompenzaci za pozemky v mošnovské průmyslové zóně, které jim stát loni v červenci slíbil za korunu za metr čtvereční, trvají. Přes osmnáct hektarů měli dostat za necelých dvě stě tisíc korun, zaplatit však musí asi šedesát devět milionů.

Zástupci Hyundi Mobis jsou spokojeni a začali připravovat stavbu

Město Ostrava odmítlo prodat pozemky pod cenou, protože to neschválila Evropská komise. Primátor Tomáš Macura z hnutí ANO vysvětloval, že město by v takovém případě mohlo porušit předpisy Evropské unie, která stavbu zóny financovala. Podle investiční smlouvy má společnost dostat další pobídky ve výši 433 milionů.

  • Hyundai Mobis podepsala v červenci 2014 s českou vládou slmouvu o investici do továrny v Mošnově ve výši čtyři miliardy.
  • Stát se zavázal k pobídkám ve výši 433 milionů. 302 milionů je sleva na dani z příjmu na deset let, 131 milionů na pořízení hmotného a nehmotného majetku.  Vláda také přislíbila prodej 18 hektarů pozemků v mošnovské zóně za korunu za metr čtvereční.
  • V letech 2017 až 2020 má firma vyrábět světla pro 750 tisíc aut za rok, po roce 2020 pro milion aut ročně. V první fázi má vytvořit 900 pracovních míst.

Zástupce společnosti Hyundai Mobis Ivan Leixner uvedl, že stavbě továrny již nic nestojí v cestě. „Během příštího týdne dojde ke změně investiční smlouvy, která zohlední nákup pozemků za tržní cenu. Za této situace jsme již začali s terénními úpravami v Mošnově,“ řekl Leixner. Ještě minulý týden prohlašoval, že dokud nebude změněna investiční smlouva, firma se pozemků nedotkne.  Zástupci Ostravy a firmy již podepsali kupní smlouvu na pozemky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Stavba továrny v Mošnově, ve které by mělo v první fázi pracovat až devět set lidí, by měla trvat asi deset měsíců. V letech 2017 až 2020 má firma vyrábět světla pro 750 tisíc aut za rok, po roce 2020 pro milion aut ročně. Hyundai Mobis má již továrnu v Nošovicích, kde vyrábí brzdy, světla a palubní desky. Ta mošnovská má dodávat světla pro Hyundai v Nošovicích a také Kiu v Žilině.

Ekonom: Investice do jednoho odvětví jsou jistým rizikem

Podle ekonoma a proděkana pro vědu a výzkum Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity v Karviné Milana Tvrdoně by měla být investice i přes pobídky přínosem. „Vzniknou stovky nových pracovních míst, měla by se snížit nezaměstnanost v regionu a zvýšit kupní síla obyvatel. A továrna by měla na sebe navázat další dodavatele ve výrobní sféře i ve službách,“ shrnul Tvrdoň.

Rozhovor s ekonomem Milanem Tvrdoněm (zdroj: ČT24)

Připustil, že v kraji přibývá investic do automobilového průmyslu, což by podle něho mohlo být jistým rizikem. V případě, že by v tomto odvětví došlo k nějakým výrazným výkyvům, mohlo by to mít negativní sociální dopady. „Je důležité, aby ekonomika nebyla zaměřena jednostranně, ale aby se v budoucnu rozvíjely i další sektory typu technologických center a podobně,“ uvedl Tvrdoň.