Blíží se Slovácký rok. Kyjov se promění v centrum folkloru

Za tři dny se dvanáctitisícový Kyjov rozroste o třetinu. Po čtyřech letech se totiž do města vrací Slovácký rok – nejstarší regionální folklorní festival v Česku. Jeho kořeny sahají až do roku 1921.

„Je to takový svátek všech folkloristů, kteří se na něj opravdu připravují. Jsem rád, že není každoročně, protože lidé mohou sesbírat ty největší národopisné klenoty, aby je mohli návštěvníkům představit v celé jejich kráse,“ uvedl festival starosta Kyjova František Lukl (nestr.). Pokud bude dobré počasí, tak by podle něj na slavnosti mohlo dorazit zhruba 35 tisíc lidí, stejně jako na minulý ročník. To je téměř třikrát více lidí, než žije v Kyjově.

Nyní vrcholí přípravy, které začaly už před rokem. První přehlídku dechových hudeb mohou návštěvníci díky nim zhlédnout ve čtvrtek. „Faktickým začátkem Slováckého roku je ale stavění máje v pátek, odbitím na radnici se začne zpívat kyjovská hymna, pak už vjedou na náměstí bukovanští chlapci a celá chasa a začínají různé programy v různých koutech Kyjova,“ popsal začátek Slováckého roku Lukl.

Do Kyjova o víkendu zamíří minimálně tři tisíce lidí. Hotely, penziony i soukromé ubytování už jsou rezervované. Poslední možnost, jak se tam ubytovat, je stan. V areálu bývalého internátu zdravotnické školy proto vyroste stanové městečko. „Není to samozřejmě všespásné řešení. Na zahradu internátu se vejde třicet stanů a v tuto chvíli je kapacita z poloviny vyčerpána,“ řekl mluvčí radnice Kyjov Filip Zdražil.

  • Slovácký rok je národopisná slavnost pořádaná v Kyjově od roku 1921, patřící mezi nejstarší folklorní festivaly v České republice. Od roku 1971 se opakuje po čtyřech letech, zpravidla trvá tři dny. Jednotlivé obce slováckého Kyjovska zde představují své lidové kroje a zvyky – jízdu králů – Skoronice, stavění máje – Bukovany a podobně. Probíhá také přehlídka dechových a cimbálových kapel, taneční zábavy, jarmark, výstavy, přehlídka dětských souborů, krojovaný průvod a jiné. Festival probíhá po celém městě – náměstí, park, ulice, muzeum, stadion, letní kino. Běžně zde účinkuje přes 3000 lidí.
  • Zdroj: Wikipedia. cz