Nové Mladecko, anebo Naše Mladecko? Ukážou třetí volby

Mladecko - Obec Mladecko na Opavsku si potřetí zopakuje komunální volby. Ani z mimořádného červnového hlasování totiž nevzešlo zastupitelstvo, které by se bylo schopno dohodnout, kdo by měl být starostou. Na ustavujícím jednání rezignovala jedna zastupitelka Nového Mladecka a všichni tři náhradníci odmítli převzít její mandát. Vzhledem k tomu, že klesl počet zastupitelů pod zákonné minimum pěti členů, volby se musí opakovat. Podobně jsou na tom další čtyři vesnice.

Mladecko má jen 170 obyvatel a část z nich si ani nemyslí, že by mělo být samostatné. První zastupitelstvo vzešlé z loňských řádných voleb se rozpadlo po čtyřech měsících, když učitelka tamní školy složila mandát, protože nenašla podporu pro urychlené připojení Mladecka k sousedním Jakartovicím, a to hlavně kvůli financování tamní základní školy. Náhradník, shodou okolností školník, odmítl její mandát převzít, a tak zastupitelstvo ztratilo minimální počet členů. V čele vesnice, která bez zastupitelstva nesmí žádat o dotace, schvalovat vyhlášky ani rozhodovat o investicích, zůstala starostka Jana Švejdová.

Tři náhradníci nestačili, odstoupili všichni

Zatímco v řádných volbách kandidovalo pouze Nové Mladecko Jany Švejdová, v mimořádném červnovém termínu se zaregistrovala také uskupení Naše Mladecko, Nezávislí kandidáti a Obec Mladecko. Volební účast stoupla ze 44 procent na téměř 70. Vyhrálo Nové Mladecko současné starostky, které získalo tři mandáty, Našemu Mladecku stačily hlasy voličů na dvě křesla. Nové Mladecko se po předchozí zkušenosti pojistilo třemi náhradníky, ale ani ti na zachování nového zastupitelstva nestačili.

„Náš zastupitel Petr Koláček změnil názor na moji kandidaturu na starostku a přidal se k protistraně - Našemu Mladecku, které chtělo jako starostu Pavla Horáka. Tím pádem jsme se ocitli v menšině a neuměli jsme se domluvit na tom, kdo by měl obec řídit,“ vysvětlovala starostka Švejdová, která získala ve volbách opakovaně nejvíce hlasů. Dodala, že přeběhlík Koláček řekl, že je dospělý a může si dělat, co chce. A argumentoval, že podle něho by bylo lepší, aby starostou byl muž.

Volby se zopakují zřejmě v lednu 2016

„Nabídli jsme paní Švejdové, že by mohla být místostarostkou, což ale odmítla,“ uvedl Pavel Horák z Našeho Mladecka. Na protest proti zradě ve vlastních řadách rezignovala Kateřina Mazurová z tábora starostky a tři náhradníci odmítli nastoupit místo ní. Volby se proto musí konat potřetí. „V současné době zpracováváme návrh na další volby do zastupitelstva Mladecka. Předpokládaný termín konání je v lednu 2016,“ potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová.

Potřetí se budou obecní volby opakovat také například v Honěticích ve Zlínském kraji, kde první opakované hlasování proběhlo letos v březnu. Ustavující zastupitelstvo se vůbec nesešlo. Volby vyhrál dlouholetý starosta Milan Přikryl, jehož strana Za budoucnost Honětic získala čtyři ze sedmi mandátů. Ostatní se odmítli smířit s tím, že by měl dál obec řídit a zvolili taktiku odstoupení od mandátů. Volby se tam zopakují v září. Podobná situace je například i v nedalekém Dřínově nebo v Hvězdonicích ve Středočeském kraji. Bez zastupitelstva nesmí obce nic rozhodovat a nemají možnost se jakkoliv rozvíjet.