V Plzni se stovka lidí nakazila salmonelou z místní vývařovny

Plzeň - Kolem stovky lidí se v Plzni nakazily salmonelou. Obsahovaly ji špagety s parmezánem, slaninou a vajíčkem a karbanátky z místní vývařovny. Ta v pátek rozvezla 140 porcí. Plzeňská fakultní nemocnice přijala od noci z pátku na sobotu přes osmdesát lidí s průjmovým onemocněním a bolestmi břicha. Je pravděpodobné, že pacientů bude ještě přibývat. „Všichni jsou na infekčním oddělení, otevřeli jsme všechny lůžkové kapacity,“ uvedl administrátor nemocnice Miloš Novák.

Podle dostupných informací závadné jídlo rozvezla plzeňská společnost ZRTAS. Ta jídlem zásobuje téměř celé Plzeňsko. Hygienici dohledávají, kam všude jídlo putovalo a odběratele upozorňují. „Majitel nám seznam dal, spolupracuje s námi,“ uvedl krajský hygienik Přemysl Tomašuk.

Pokutu pro firmu podle něj nelze vyloučit. Záleží na míře zavinění, bakterie totiž mohly být v některých dodaných surovinách.

Několik pacientů hygiena potvrdila i v Klatovech. Onemocnění by pacienti neměli podceňovat. Doprovází jej horečky a hrozí dehydratace. Hygiena provoz vývařovny okamžitě zastavila, rozvezená jídla mají ale trvanlivost až pět dnů. Hrozí proto, že další pacienti přibydou ještě po víkendu. Laboratorním testem projdou všechna jídla v provozovně, testy čekají i zaměstnance. Podezření z otravy jídlem prověřuje také policie.