Úřady vedou papírovou válku o muniční sklad ve Slatině

Nelegální sklad munice ve Slatině u Vysokého Mýta není ani po čtyřech měsících vyklizený a zkolaudovaný. Do sporu se totiž dostali úředníci města a kraje. Městský stavební úřad lhůtu na kolaudaci zbrojaři Martinu Rudolfovi prodloužil do srpna. Podle Pardubického kraje už měl být sklad v červnu vyklizený.

Když na začátku roku ve Slatině kontrola odhalila nelegální sklad plný výbušnin, zbraní a střeliva, nikdo netušil, že se kvůli tomu rozhoří byrokratická válka. Hasiči výbušniny odvezli a policie areál už čtyři měsíce hlídá.

Do sporu se ale dostali úředníci Pardubického kraje a stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě - kvůli lhůtám na vyklizení skladů a kolaudaci objektů. Na zdlouhavé řízení poukazuje hejtman Pardubického kraje, který je zároveň předsedou bezpečnostní rady kraje.

Hejtman Martin Netolický (ČSSD) situaci označil za papírovou válku. „Nelegální sklad zde existuje a veřejná správa se přetahuje o to, kdo má řešit problém a kdy vydat jaké rozhodnutí. Je to boj jednotlivých úřadů,“ řekl.

Hejtman dodal, že sklad nemá ve Slatině co dělat nejen poslední čtyři měsíce, ale po celou dobu své existence. „Považuji za fatální selhání veřejné správy, že nekoná. Myslím, že v nejbližší době už se musíme dostat k nějakému výsledku, protože si těžko dovedu představit, že by takto bylo postupováno i nadále - protože je to precedens,“ uvedl Netolický. Hejtman dodal, že pokud je veřejná správa laxní a nekoná, je podle něj něco špatně.

Když věc současně posuzují dva úřady

Stavební úřad nařídil zbrojaři Rudolfovi areál vyklidit, nebo jej upravit a nechat zkolaudovat. Ten to nestihl a po měsíci se odvolal na kraj. Když si věc krajští úředníci převzali, vysokomýtští úředníci pouhý den na to nečekaně prodloužili zbrojaři termín o dva měsíce.

Vedoucí stavebního odboru Pardubického kraje Michal Votřel považuje takovou věc za velmi nestandardní a spíše nezákonnou. „Lhůta, která byla vydaná stavebním úřadem Vysoké Mýto, je neúčinná, tudíž i neplatná,“ uvedl Michal Votřel.

A tak existují dvě rozhodnutí dvou úřadů. „Postupujeme podle platné legislativy a takhle jsme jako správní orgán provedli správní úvahu a vydali lhůtu,“ konstatoval Luboš Karmín, vedoucí stavebního odboru Městského úřadu Vysoké Mýto.

Podrobnější vyjádření obou institucí:

Michal Votřel, vedoucí stavebního odboru Pardubického kraje

„Nestandardní byl zejména v tom, že výzvou uložili společnosti Multiagro lhůtu ke zjednání nápravy užívání těchto prostor v souladu s vydanou kolaudací ve lhůtě 30 dnů, společnost se odvolala ke krajskému úřadu v rámci správního řízení, na což měla právo. V dubnu stavební úřad postoupil toto odvolání ke krajskému úřadu, ale hned následující den mu tu původní stanovenou lhůtu prodloužil o dalších 60 dní. Což považujeme za velmi nestandardní a spíše nezákonné.“

Luboš Karmín, vedoucí stavebního úřadu Městského úřadu Vysoké Mýto

„Proti první lhůtě se stavebník nebo vlastník objektu odvolal. To odvolání nemá odkladný účinek, lhůta v době podaného odvolání končila. My jsme samozřejmě spis postoupili nadřízenému orgánu. V té době si požádalo Multiagro o prodloužení lhůty. Protože tam není odkladný účinek, lhůtu jsme prodloužili. Kraj už naši první výzvu a usnesení o stanovení lhůty nezrušil, ale lhůtu změnil. Tím pádem došlo k tomu, že tam vznikla změněná lhůta od kraje a již naše lhůta vlastně určená v následném kroku.“

Na byrokratickou válku doplácí policie, která musí areál nepřetržitě hlídat a čekat, zda případně bude muset odvézt další vojenský materiál. Její mluvčí Markéta Janovská dodává, že se teď čeká na rozhodnutí stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě. 

Zbrojař chce žádat o další prodloužení lhůty

Zbrojař Martin Rudolf ovšem uvádí, že nápravu zjednal už od měsíce května. „Více méně čekáme jen na stanovisko hasičů. Pokud to hasiči nestihnou, to stanovisko do 2. srpna, tak si požádáme opět o prodloužení lhůty. A věřím, že nám úřady vyhoví,“ konstatoval Martin Rudolf.

O legalizaci skladu ve Slatině budou úředníci znovu rozhodovat na začátku srpna.

Bitva úřadů o muniční sklad ve Slatině (zdroj: ČT24)