Padesát zraněných po srážce vlaků v Horažďovicích

Za železniční stanicí Horažďovice předměstí se srazily dva rychlíky. Padesát lidí se zranilo, sedm z nich středně těžce, z toho tři musel transportovat vrtulník. Rychlíku Rožmberk, který mířil z Českých Budějovic do Nepomuku, vykolejily při odjezdu poslední dva vagony, které narazily do rychlíku Vajgar stojícího v opačném směru. Lokomotiva rychlíku z Plzně do Brna po srážce následně také vykolejila. Nehodu možná zavinila špatně přehozená výhybka.

Celkem se při nehodě zranilo padesát lidí. Patnáct jich skončilo v nemocnici, z toho sedm má středně těžká poranění a osm lidí bylo zraněno jen lehce. Ostatních 35 cestujících z vlaku bylo ošetřeno na místě. V ohrožení života by nikdo být neměl.

Tři pacienty odvezly vrtulníky do nemocnic v Plzni a v Českých Budějovicích, další zraněné převezly sanitky do nemocnic v Klatovech, Strakonicích, Sušici. Například v klatovské nemocnici, kam přijelo šest lidí, zůstalo pět pacientů, vesměs jen na pozorování, šestý byl po ošetření a prohlédnutí lékařem propuštěn domů, řekl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Vlaky se vrátí na koleje nejdříve ve středu v poledne

Ve vlacích cestovalo asi 200 lidí. Záchranáři je z vozů evakuovali a náhradní autobusy je převezly do stanic Strakonice a Nepomuk. Vlaky mezi Strakonicemi a Nepomukem nahradily autobusy. Omezení dopravy se dotkne desítek spojů. Vlaky by se měly vrátit do běžného provozu nejdříve ve středu kolem poledne. O aktuální situaci se mohou cestující informovat na webu Českých drah.

„Pro cestující z postiženého vlaku i jejich příbuzné je k dispozici telefonní linka 800 101 001, kde mohou požádat o prvotní informace o další cestě osob z postiženého rychlíku, psychologickou pomoc a další informace a rady k řešení vzniklé situace," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Všichni cestující přímo postižení mimořádnou událostí v Horažďovicích mohou také požádat České dráhy o náhradu za zdravotní újmu nebo věcnou škodu.

K nehodě došlo dvanáct minut po jedné hodině odpolední. Výše škody na vlacích je odhadnuta na 12 milionů korun, škoda na kolejích je podle Drážní inspekce cca 500 tisíc. „Rychlík Vajgar stál před stanicí a čekal na průjezd protijedoucího rychlíku Rožmberk. Ve stanici probíhá rekonstrukce, rychlík od Plzně měl proto přijet na kolej, z níž odjížděl vlak od Brna. Při odjezdu vlaku Rožmberk došlo s největší pravděpodobností k přehození výhybky přímo pod tímto vlakem, v důsledku čehož měl poslední vůz postavenu trasu na kolej, kde stál protijedoucí vlak Vajgar. Došlo pochopitelně k vykolejení,“ uvedl náměstek z Drážní inspekce Jan Kučera.

Padesát zraněných po srážce rychlíků (zdroj: ČT24)

Co bylo příčinou nehody, se vyšetřuje, spekuluje se o špatně přehozené výhybce. Tu běžně přehazuje automat. Ve stanici ale nyní probíhá rekonstrukce, a proto ji přehazují pracovníci stanice. Policie už zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení. „Člověk udělá chybu častěji, jak vyplývá ze statistik. Elektronické zabezpečovací zařízení se v podstatě nemýlí,“ poznamenal Kučera.

Jednou z vyšetřovacích možností je ale i poškození vlaku nebo trati. Horké počasí by ovšem na nehodu vliv mít spíš nemělo. „Ve stanici se moc nestává, že by se takzvaně roztahovaly koleje. Nejezdí se tam navíc ani příliš rychle,“ vysvětlil Kučera.

Vydáno pod