Post Bellum zve na výlet po Místech Paměti národa

Nová publikace provází po místech spjatých s 2. světovou válkou (zdroj: ČT24)

Sdružení Post Bellum v rámci projektu Paměť národa již několik let sbírá příběhy pamětníků historických milníků 20. století. Naposledy je zvěčnilo v knize Místa Paměti národa.

Průvodce Místa Paměti národa doplňuje stejnojmennou aplikaci. Mapuje lokace po celé České republice spjaté s druhou světovou válkou od začátku konfliktu až po první měsíce po konci vojny. Podle autorů kniha nemá ambice být učebnicí dějin, ale nechává promluvit historii ústy pamětníků, kteří události zažili na vlastní kůži.

Vzpomínky se týkají různých míst, od těch nejslavnějších, jakým je například úkryt českých parašutistů po atentátu na Reinharda Heydricha v kostele Cyrila a Metoděje, po méně známé lokace, třeba statek Cholín, kde byli ubytováni ruští vojáci. Každé místo je doplněno dobovými fotografiemi a konkrétními vzpomínkami pamětníků.

„Čtenář může jít geograficky podle regionu. Bude-li chtít o víkendu podniknout turistickou trasu, tak ji určitě v knize najde,“ říká editor publikace Petr Nosálek. Na podzim tohoto roku pak Post Bellum vydá další knihu, tentokrát nazvanou Příběhy 20. století.

Vydáno pod