Memento zaniklého Mušova chátrá. Na kostel vyhlásili sbírku

Pasohlávky – Zatímco obec Mušov leží už téměř tři desítky let na dně novomlýnských nádrží, kostel svatého Linharta přežil. Na ostrůvku uprostřed rozlehlé vodní plochy ale chátrá. Na záchranu kulturní památky obec nemá peníze, vyhlásila proto sbírku.

Když ve 13. století vznikala jihomoravská obec Mušov, byl postaven i kostel svatého Linharta. Domy musely po sedmi stoletích ustoupit vodnímu dílu Nové mlýny. Stavbu nádrže přežil z celého Mušova právě jen kostel.

Z kopce se po zaplavení obce stal ostrov a kostel, zapsaný mezi kulturní památky, začal odříznutý od světa chátrat. „Jsou vypadané tašky na střeše a do kostela prší. Střešní latě jsou poškozené, zdivo je poškozené, zdi popraskané, opadávají omítky,“ popsal žalostný stav svatostánku zastupitel Pasohlávek Tomáš Ingr (Moravané).

Na záchranu výjimečné památky na výjimečném místě je potřeba téměř 20 milionů korun. Obec má k dispozici sotva 100 tisíc. Vyhlásila proto veřejnou sbírku. „Získané finance budou použity na projekt záchrany kostela, který je zároveň nejstarším románským kostelem ve střední Evropě. Vybrané finanční prostředky se využijí ke zpracování projektu záchrany a na konkrétní opravy,“ uvedla Simona Jelénková z Turistického informačního centra Pasohlávky.

Mezi prvními přispěl třeba Václav Čermák. Kostel svatého Linharta je totiž to jediné, co z jeho rodné vesnice neustoupilo stavbě nádrže. „Byl bych rád, kdybych se dožil toho, až bude kostel opravený, že bych se tam zašel ještě jednou podívat,“ vysvětlil Čermák.

Dárci mohou své příspěvky posílat na účet 2700793039/2010. Mohou také přispět v hotovosti, a to přímo na obecním úřadě v Pasohlávkách.

Ke kostelu se ale běžně dostat nelze. Leží totiž v srdci přírodní rezervace s přísným režimem ochrany: nádrž Nové mlýny spadá kvůli ptačí rezervaci do soustavy Natura 2000. Památkáři už ale možná našli řešení. Až se kostel podaří opravit, chtějí se s ním Pasohlávky chlubit nejen ze břehů. „Máme takovou vizi, že z hráze směrem ke kostelu byla zajištěna lodní doprava, potom by lidé s průvodcem došli do kostela, udělala by se komentovaná prohlídka a dostali by se zpět,“ doufá Ingr.

Pro by byl i kraj, chránění ptáci by ale i tak měli před turisty přednost. „Zpřístupnění by se mohlo dojednat jen v měsících srpen, září a říjen a bylo by to třeba dvakrát až třikrát týdně,“ upřesnila mluvčí jihomoravského krajského úřadu Eliška Windová. Na takto sporadické spojení se ale zatím nepodařilo žádného provozovatele lodní dopravy nalákat. Než kostel obec opraví, bude s krajem dál o podmínkách zpřístupnění jednat.

Kostel sv. Linharta v Mušově

Kostel sv. Linharta vznikl před polovinou 13. století v souvislosti se založením obce Mušov. Původní kostel měl o polovinu menší půdorys než dnes. K jeho zvětšení došlo při gotické přestavbě – nová loď byla rozšířena a starý presbytář nahradilo prostorné kněžiště. Kostel se stal cílem poutníků putujících ke svatému Linhartovi, patronovi vězňů a zločinců. Tradice se zachovala až do poloviny 17. století. Za třicetileté války zanikly poutě a zdejší fara byla přičleněna k obci Perná. Ve 2. polovině 18. století se kostel dočkal další přestavby, tentokrát barokní. Největší změnou byla výstavba nové severní věže, která nahradila původní románskou. Poslední výraznou změnou vzhledu prošel kostel na počátku minulého století, kdy získal novogotickou podobu. Zatopení Mušova a vzniku novomlýnských nádrží se věnoval i pořad ČT Zatopené osudy.

Zdroj: www.jizni-morava.cz