Obyvatelé Dejvic a Bubenče za vodu nezaplatí celý měsíc

Praha - Nakonec celý jeden měsíc nebudou muset obyvatelé pražských Dejvic a Bubenče platit vodné a stočné. Původní návrh vodohospodářů byl přitom pouze dva týdny, radnice si však prosadila dvojnásobné období. Podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací jde o poděkování obyvatelům Dejvic. Kvůli kontaminaci pitné vody z minulého týdne dnes začali lékaři zdarma očkovat děti z postižených oblastí. Plošné očkování nařídili hygienici jako preventivní opatření před možným rizikem přenosu žloutenky typu A.

Bez pitné vody bylo zhruba 32 tisíc obyvatel Prahy 6 od neděle 24. května do čtvrtka 28. května. Důvodem byla její kontaminace způsobená zřejmě odpadní vodou, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925. To totiž nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli.

Podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka platí měsíční odpuštění vodného a stočného pro všechny odběratele z dané oblasti bez výjimky. Náklady tohoto kroku se prý pohybují v řádu jednotek milionů korun. Celkovou škodu vzniklé situace vodohospodáři vyčíslili na 30 milionů korun bez nákladů na odškodné.

  • Tomáš Mrázek, mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací: „Bereme to jako poděkování obyvatelům Dejvic za to, že odpouštěly kohoutky a tím nám pomohli k rychlé dezinfekci vodovodního potrubí.“

Kooperativa pojišťovna, u které je firma pojištěna, na odškodném dosud vyplatila obyvatelům postižené oblasti přes milion korun. Na kompenzaci mají nárok lidé, kteří kvůli střevním potížím vyhledali lékaře nebo skončili v nemocnici. Firmy musí doložit ušlý zisk. Vodohospodáři nyní evidují 2797 žádostí o odškodné, 475 jich již odeslaly pojišťovně k vyřízení.

Pražské vodovody a kanalizace dnes zahájily mimořádné odečty vody. Ke každému odběrnému místu se zároveň poznamená i jeho průměrná spotřeba, aby čerpání vody zdarma nemohlo být zneužito. Přesné datum, kdy začne měsíční lhůta, po kterou lidé nebudou muset platit vodné a stočné, zatím ale určena nebyla. 

„Vzniklé náklady budeme vymáhat po skutečném viníkovi havárie,“ uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek. Viníka bude na základě trestního oznámení hledat i policie. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář ho podal na neznámého pachatele kvůli podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Lékaři od rána očkují, druhou vakcínu již platí rodiče

Lidé měli z vody kontaminované bakteriemi a viry střevní potíže, více než 2600 jich muselo vyhledat pomoc lékaře. Hygienici ve čtvrtek nařídili plošné očkování dětí od jednoho do 15 let proti žloutence typu A, přestože podle nich nehrozí. Očkování je povinné asi pro čtyři tisíce dětí, které se vyskytovaly minulý týden v postižené oblasti Dejvic a Bubenče.

  • Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti: „Já se domnívám, že pokud v té odpadní vodě nebyl zaznamenán žádný vzorek hepatitidy A, tak je velmi malá pravděpodobnost, že bychom se mohli následně nakazit.“

Od rána aplikují vakcíny praktičtí lékaři pro děti a dorost, kterých je v oblasti 24. Rodiče však mohou své potomky nechat očkovat také v ambulanci Zdravotního ústavu v Rumunské ulici v Praze 2. Rodičům, kteří očkování pro své děti odmítnou, podle zástupkyně ředitele pražské hygienické stanice Zdeny Jágrové žádný postih nehrozí. Někteří lékaři z oblasti ale plánují rodiče svých dětských pacientů přímo sami oslovovat.

  • Renáta Růžková, praktická lékařka pro děti a dorost: „Je důležité, aby děti byly chráněny i za předpokladu, že by se vzorek hepatitidy A našel. Šíření té infekce je potom velmi rychlé.“

Mimořádné očkování platí stát, vyžádá si asi 2,6 milionu Kč. Vztahovat se bude ale jen na první dávku, po které je pacient vůči žloutence imunní pět let. „Doporučenou druhou dávku pro kompletní základní očkování již stát nehradí, rodiče ji budou dětem hradit za asi šest až osm měsíců po prvním očkování,“ upozornila dětská lékařka Renáta Růžková. Po druhé dávce ochrana před nemocí funguje 25 let, stojí kolem 1000 korun.