Revitalizují park, kam se místní bojí chodit kvůli drogově závislým

Praha - Lidé z pražského Smíchova kritizují probíhající revitalizaci sadů Na Skalce. Projekt považují za předražený a zbytečný. Do parku navíc často chodí klienti blízkého centra pro drogově závislé. Podle lidí z okolí oprava parku situaci ještě zhorší. Radnice Prahy 5 na záměr získala prostředky z EU. Pokud by s pracemi nezačala, mohla by o dotaci přijít.

Zbyněk Dokoupil, který poblíž bydlí, upozornil na „nejkřiklavější“ sporné body revitalizace - lampy z parku se budou likvidovat a odvážet, přitom jsou ale jen 5 let staré. Původní dětské hřiště už dělníci odstranili, bude se ale stavět nové - obdobné.

Kritikům vadí i kácení desítek stromů uprostřed vegetačního období nebo to, že s lidmi akci nikdo předem neprobral. Opoziční politici zase kritizují, že zakázku získala za 25 milionů nejdražší firma, která v tendru soutěžila. Šárka Mlátilíková z oddělení vnějších vztahů Úřadu městské části Praha 5 ovšem výběr firmy obhajuje: „Výběrové řízení bylo v pořádku. Původně vyhrála firma s nabídkou 12 600 000 korun, ale následně ze zakázky odstoupila,“ konstatovala Šárka Mlátilíková. A protože další zájemci vypadli kvůli chybám v nabídkách, park nakonec opravuje firma, která oproti nejlevnější pracuje téměř za dvojnásobek.

Podle opozice se měl ale projekt raději zastavit. „Protože jsou to v uvozovkách evropské peníze, to znamená ničí peníze, tak se může plýtvat. Rozdíl mezi firmami je skoro 10 milionů,“ uvedl Lukáš Herold (ODS), opoziční zastupitel Prahy 5. Dodal, že výběrové řízení bylo podle něj dělané velmi nestandardně: „Já to považuju za naprosto skandální,“ uvedl Lukáš Herold. Problém tendru byl podle něj v tom, že uchazeč nemusel skládat žádné bankovní garance a nemusel nic platit, pokud ze soutěže později odstoupil. 

Park jako útočiště pro narkomany?

Obyvatelům z okolí navíc vadí, že draze zrekonstruovaný park bude dál sloužit především jako útočiště klientům centra pro drogově závislé, které je hned vedle. „Normální člověk se sem bojí chodit, protože se tady povalují jehly, odpady, je tu hluk,“ uvedl Zbyněk Dokoupil. Podle něj v revitalizovaném parku míst, kde si lidi můžou aplikovat drogy, naopak přibude. Projekt podle něj přítomnost této skupiny lidí v parku vůbec neozhledňuje. „Více odpočinkových ploch nebo molo, které se zde má zřídit, přinesou další problémy právě s drogově závislými lidmi,“ dodal Zbyněk Dokoupil.

Další z místních obyvatel Jaroslav Pacák připomněl, že jen pár destítek metrů od centra Sananim jsou dětské hřiště, škola a školka. „Investuje se sem, ale neřeší se problém komunit, které se v parku pohybují. A můžu říct, že jsou to desítky osob denně a noční život je tím tady samozřejmě poznamenán. Stále sem jezdí policie,“ vypočítává problémy Jaroslav Pacák. 

image_656848
Zdroj: ČT24

Místostarosta Prahy 5 Jan Smetana (ČSSD) v reakci na otázku, jestli park po revitalizaci nebude poskytovat drogově závislým naopak lepší útočiště, odpověděl, že jejich přítomnosti v parku se nedá zabránit nikdy. „Můžou jít na Letnou, stejně jako do parku Na Skalce. Když dojde k rekultivaci parku, výskyt těchto osob se spíš sníží,“ uvedl Jan Smetana.

V parku bude podle něj po dobu revitalizace působit i bezpečnostní služba placená radnicí. „Nastupuje příští týden a bude procházet oblasti okolo Sananimu, abychom zabezpečili co největší komfort pro občany z okolí,“ řekl Jan Smetana. Po skončení revitalizace bude na některých místech parku bezpečnostní služba působit dál. Místostarosta ale připomněl, že o bezpečnost v parku by se měla starat především městská policie.

Projekt se částečně změní podle připomínek obyvatel z okolí

Praha 5 tvrdí, že problematický projekt zdědila po minulém vedení. Zastavit ho by znamenalo přijít o peníze z Evropské unie. Kritikům teď ale chce v některých bodech vyhovět. „Kácení by nemělo probíhat teď, chceme ho provádět až v srpnu. Z projektu chceme vynechat kritizované molo a lavičky z týkového dřeva,“ uvedl místostarosta Prahy 5 Jan Smetana (ČSSD). Změnami ale radnice přijde až o 4 miliony z dotace. Tyto peníze bude muset dát ze svého.

Kritizovaná revitalizace parku na Smíchově (zdroj: ČT24)