Na venkově hrozí nedostatek praktických lékařů

České republice hrozí, že v příštích letech nebude mít dostatek praktických lékařů ve venkovských obvodech. Upozorňuje na to Pardubický kraj s tím, že dvě třetiny doktorů v regionu se pomalu blíží důchodovému věku. K výchově mladých nastupujících lékařů má přispět nový grant, který kraj poskytne. Podobně hrozí i nedostatek praktických lékařů pro děti a dorost. Ministerstvo zdravotnictví kvůli tomu už připravuje nový zákon - ten má sloučit dva dosud oddělené obory, tedy praktické lékařství pro děti a dorost (péči na obvodech) s atestačním oborem dětské lékařství (tedy nemocniční pediatrie). Někteří rodiče jsou proti a podepisují petice. Bojí se, že už by neměli „svého“ dětského lékaře a museli by jezdit do nemocnice.

V Pardubickém kraji ordinují i praktičtí lékaři starší 70 let

V Horním Jelení před časem odešel praktický lékař do důchodu. Místní měli štěstí - ordinace nezůstala prázdná. Získali nového doktora. Starosta Petr Tupec (ODS) v této souvislosti uvedl, že mít v obci nebo městě praktického lékaře je naprosto nepostradatelnou součástí běžného života.

Do ordinace praktického lékaře v Horním Jelení přichází někdy až 70 pacientů za den. Přítomnost doktora si pochvalují hlavně starší lidé. Na rozdíl od mladých by si totiž jen těžko zajeli k lékaři jinam. Jiří Zdražil pak konstatoval, že sloužit jako praktický lékař představuje komplexní medicínu: „Tady se člověk musí postarat o všechno. Jsou to interní věci, úrazy, pravidelné návštěvy i ohledání zemřelých,“ řekl Jiří Zdražil.

Jenže lékaři stárnou a podle vedení Pardubického kraje by na to mohl doplatit právě venkov. Hejtman loni jednal se zástupci praktických lékařů, a to jak všeobecného praktického lékařství, tedy lékařů pro dospělé, tak i praktiků pro děti a dorost. „Ukazuje se, že věková struktura lékařů poskytujících tuto odbornost je v našem kraji opravdu hrozivá. Dominantní část těchto lékařů je starších 50 let. A objevují se stále víc aktivní lékaři nad 70 let,“ konstatoval hejtman Martin Netolický (ČSSD). Podle nej se v následujících 15 až 20 letech dá očekávat „tragický nedostatek nových praktických lékařů“.  

Kraj nabízí grant a chce, aby lékaři v regionu zůstali

Kraj proto vypisuje grant, který navýší podporu státu a pomůže s výchovou mladých doktorů. „Předpokládáme podporu 48 tisíc korun na jeden projekt. V Pardubickém kraji v současnosti působí 5 lékařů - školitelů,“ uvedl Martin Netolický (ČSSD), hejtman Pardubického kraje s tím, že v krajském rozpočtu je na to letos vyčleněno půl milionu korun. Pokud se tento způsob podpory osvědčí a bude o něj zájem, chce kraj pokračovat i s možností dílčího navýšení. 

Peníze od kraje poslouží hlavně na platy a stáže mladých doktorů. Ti musejí projít tříletým vzdělávacím cyklem. Cílem kraje je, aby mladí lékaři v regionu zůstali. To je i jedna z podmínek grantu, nicméně fakticky jde pouze o morální závazek.

Praktický lékař Jiří Zdražil by přivítal, aby měli školitelé, tedy zkušení praktičtí lékaři, větší podporu. „Grant je teď nastaven tak, že školitel z toho nebude mít vůbec nic. Mělo by to být proporčně nastavené jinak,“ uvedl Jiří Zdražil.

K udržení venkovských ordinací krajský grant sice napomůže, podle lékařů je ale zásadní právě podpora ze strany obcí a pobídky zdravotních pojišťoven.

Ministerstvo zdravotnictví chystá reformu péče o děti a dorost - část lékařů i rodičů se bouří

Podobně hrozí i nedostatek praktických lékařů pro děti a dorost. Ministerstvo zdravotnictví proto připravuje nový zákon, který má sloučit obor „praktické lékařství pro děti a dorost“ (tedy péči na obvodech) s atestačním oborem „dětské lékařství“ (nemocniční pediatrie). V novém systému by nemocniční lékaři zastávali i pozice praktiků. Proti jsou ale někteří rodiče a podepisují petice. Část lékařů tvrdí, že by se nový systém mohl projevit na nižší kvalitě poskytované péče.

Dosud systém funguje tak, že má-li dítě běžnou nemoc, jdou s ním rodiče ke „svému“ dětskému lékaři třeba na polikliniku. Za rok by ale vše mohlo být podle lékařů jinak. Praktická lékařka pro děti a dorost Lenka Šubrtová konstatovala, že připravovaný model „zavání tím, že spousta dětí nebude léčena ambulantně.“ A toho se obávají i rodiče. Pokud totiž bude chybět ambulantní péče, mohly by pak děti častěji končit v nemocnici. 

Jedna z oslovených matek například konstatovala, že roli při péči o dítě hraje určitě i to, že svou lékařku znají a mají k ní už vztah. Přes 50 000 rodičů se podepsalo pod petici, která se zrušením oboru praktického lékařství pro děti a dorost nesouhlasí. Hlavně menším obcím by pak mohli doktoři chybět.

Alena Šebková, praktická lékařka pro děti a dorost a členka petičního výboru, uvedla, že změnou vzdělávání se lékaři do terénu nepřivedou. „Toto řešení vnímáme jako naprosto nekoncepční, nekomplexní, nesystémové, které nevychází z žádné analýzy dopadů, co to vlastně přinese,“ uvedla lékařka Alena Šebková.

Doktorka Šebková dále uvedla, že problém není jen u praktických dětských lékařů pro děti a dorost: „Jsou i nemocniční dětská oddělení, která nedokážou zabezpečit péči kvůli nedostatku lékařů. Je nedostatek dětských specialistů. A nemůžeme si myslet, že když máme vlastně dva problémy, že to vyřešíme tím, že si to spojíme do jednoho velkého,“ uvedal Alena Šebková.

Jenže s peticí a jejím obsahem nesouhlasí Česká pediatrická společnost. Podle ní se péče o děti nezmění. „Krokem společné pediatrie by se podstatně zvýšila průchodnost mezi oběma obory. Člověk, který bude mít jednu atestaci z pediatrie, bude moct pracovat jak v terénu, tak na oddělení,“ konstatoval Jiří Biolek, místopředseda České pediatrické společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Praktických lékařů pro děti a dorost bude méně. Pro další atestace chybí mladí doktoři. Nejvíc totiž je těch ve věku mezi padesáti a šedesáti lety. A skoro 700 je těch, kteří by už mohli jít do důchodu.

Praktičtí lékaři pro děti a dorost (stav k roku 2013)

  • Celkem – 2042
  • Věk 50–59 let – 864
  • Věk 60–69 let – 655
  • Věk 70 a více let – 105

Zdroj: ÚZIS

Primář z nemocnice může jít dělat na obvod praktického lékaře, uvádí jako příklad nového systému ministerstvo zdravotnictví

Hostem pořadu Události v regionech byl náměstek pro zdravotní péči ministerstva zdravotnictví Josef Vymazal. Uvedl, že dva pediatrické obory jsou prakticky totožné. „V ostatních evropských zemích nejsou rozdělené. A praktické lékařství pro děti a dorost má jeden z nejvyšších věkových průměrů a naopak pediatrie má poměrně slušný věkový průměr,“ konstatoval Josef Vymazal.

Podle náměstka se s novým systémem zvýší prostupnost mezi oběma obory, kde dosud byly umělé bariéry. Na otázku, jestli skutečně v budoucnu budou muset rodiče s dětmi rovnou do nemocnice, náměstek ministra zdravotnictví odpovědel: „Tyto obavy bych chtěl naprosto rozptýlit.“ Lékař bude podle něj moci pracovat jak v nemocnici, tak na obvodě. „To znamená, že řekněme 55letý primář z nemocnice, který po 30 letech praxe bude chtít odejít na obvod, bude k tomu mít veškeré možnosti,“ uvedl Josef Vymazal.

Náměstek současně konstatoval, že nový systém nepředpokládá, že by jeden konkrétní lékař působil současně v nemocnici i na obvodě. „To je nepochopení – to mohu naprosto dementovat,“ uvedl Josef Vymazal. 

Náměstek ministra zdravotnictví dále konstatoval, že granty vypsané Pardubickým krajem pro praktické lékaře jsou velice dobrým řešením. Ministerstvo zdravotnictví tuto věc může podpořit na regionální úrovni formou takzvaných rezidenčních míst. „Můžeme podpořit dotyčný kraj a prosím, aby se mi zástupci kraje co nejdříve ozvali, aby to mohlo být případně ještě v tomto roce,“ uvedl Josef Vymazal.

Na závěrečnou otázku, jestli bude v České republice lékařů nedotatek, Josef Vymazal konstatoval: „Naši zemi bude postihovat to, co postihuje zbytek Evropy. Z ne zcela jasných důvodů lékařů ubývá a měli bychom si je hýčkat po všech stránkách,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal. Dodal, že nový zákon, který ministerstvo připravuje, má být jedním z důležitých kroků, jak s touto situací bojovat. „Kromě finančního ohodnocení je určitý chaos v postgraduálním vzdělávání nejčastějším důvodem odchodu mladých lékařů,“ uzavřel Josef Vymazal. 

Nedostatek praktických lékařů na venkově, u pediatrů chystá ministerstvo sloučení dvou atestačních oborů (zdroj: ČT24)