Baník se loučí se stadionem Bazaly. Nohavica chystá překvapení

Ostrava - Posledním prvoligovým zápasem s pražskou Duklou se rozloučí ostravský fotbalový klub Baník Ostrava se stadionem Bazaly, kde působil 56 let. Od příští sezony se stěhuje na rekonstruovaný Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích. Bazaly nevyhovují podmínkám pro vrcholná utkání a klub tam mohl hrát už jen díky výjimkám fotbalové asociace. Rozlučku chystá klub, současní i bývalí hráči a trenéři, ale hlavně fanoušci. A zapojí se i písničkář Jaromír Nohavica.

Fanoušci organizují hromadný pochod. „Sejdeme se v 15 hodin před Novou radnicí. Odtud se společně vydáme vstříc našemu svatostánku, všichni jednotně, v klubových barvách za zpěvu chorálů,“ znějí instrukce na webových stránkách fanoušků. Nemá to však být truchlení. „Boj s vedením neskončil, ale Bazaly si zaslouží, aby ještě naposledy zažily atmosféru, jaká nemá v tuzemsku obdoby. Tribuny musí být plné do posledního místa. Každý z přítomných by měl na stadionu nechat své hlasivky. Kulisa musí být pekelná.“

Fanoušci připravují „pekelnou“ kulisu

Stadion se stavěl v letech 1957 až 1959. Předtím klub hrál na škvárovém hřišti na Staré střelnici. Název Bazaly je odvozený od čediče - německy basalt, který se tam kdysi těžil. První zápas ve Slezské Ostravě klub odehrál 19. dubna 1959 s Ústím nad Labem. A prohrál. „Když zahyne tento stánek, zahyne i spousta krásných vzpomínek na všechna ta utkání, která jsme tam odehráli,“ řekl tehdejší brankář Baníku Vladimír Mokrohajský. Byl na premiéře stadionu a chybět nebude ani na derniéře, podobně jako mnoho dalších legend ostravského fotbalu.

Bazaly se rozloučí s první ligou (zdroj: ČT24)

Zlatou éru Baník zažil hlavně v polovině sedmdesátých let a na začátku let osmdesátých. První mistrovský titul i další dva získal pod vedením Evžena Hamaczika. V roce 1981 s týmem postoupil i do čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí, kde nakonec podlehl až Bayernu Mnichov. Na hřišti se tehdy objevila i další legenda Baníku - útočník Václav Daněk. „Bazaly jsou kusem mého života, fotbalový rodný dům. Prožil jsem s ním čtyřicet let,“ řekl Daněk.

Nohavica s Komňackým trénují veterány

Před utkáním s pražskou Duklou bude zápas vzpomínkový - mezi někdejšími hvězdami Baníku a bývalými reprezentanty. „Domácí družstvo bude trénovat Jaromír Nohavica a František Komňacký, internacionály Pavel Vrba a František Černík,“ informoval majitel Baníku Ostrava Petr Šafarčík. Jaromír Nohavica chystá ještě speciální překvapení. Možná novou písničku. O Bazalech už jednou napsal, když je klub prodal.Den před posledním utkáním bylo prodáno deset tisíc vstupenek. Klub dostal výjimku a může otevřít i jindy zavřené sektory L, kde loni došlo k tvrdým potyčkám mezi chuligány a policií. V minulosti měl stadion kapacitu až 30 tisíc diváků a bývaly doby, kdy bylo vyprodáno. Po různých přestavbách a kvůli výtržnostem fanoušků se kapacita snížila na 8 800 míst. Návštěvnost však v poslední době velmi poklesla. Fanoušci kritizují vedení klubu a některá utkání bojkotovali.

Bazaly tréninkové? Klub na to asi nebude mít

Co bude dál se stadionem, není jasné. Patří městu Ostrava, které ho před dvěma roky od Baníku koupilo a zachránilo ho tak před bankrotem. Klub by tam chtěl dál trénovat, protože na novém stadionu to bude možné jen velmi omezeně. Z prvního jednání na toto téma však vyplynulo, že Baník už na Bazaly asi nebude mít. Podle Šafarčíka má město přemrštěné požadavky. „Z devadesáti procent je jasné, že se na podmínkách nedohodneme. Bez Bazalů ale nejsme schopnit zajistit trénikový proces, pak to bude velké provizorium,“ řekl Šafarčík. Jednání mají pokračovat. Ostrava chce nájem stanovit podle znaleckého posudku. Předchozí smlouva byl podle radních pro město nevýhodná.